App for lydopptak

Det finnes i dag flere måter å ta opp lyd på. Smarttelefonen har overtatt flere bruksområder en tidligere hadde spesialisert utstyr for, deriblant speilreflekskameraer, kalkulatorer og lydopptakere. Basisappene for lydopptak som er installert på de store operativsystemene fungerer greit til enkel bruk, men mangler gjerne tilpasningsmuligheter og mer profesjonell funksjonalitet.

I denne artikkelen skal vi ta for oss tre ulike apper for lydopptak, som er anbefalt for henholdsvis iOS og Android. En god app for lydopptak er en smart investering, enten du er student som trenger å memorere egne notater, eller å lagre intervju fra arbeidet med bachelor- eller masteroppgaven. En mer avansert lydopptaksapp er også grei å ha dersom du er journalist og hyppig foretar intervjuer.

Dersom du skal lagre sensitiv informasjon vil vi på det sterkeste anbefale å gå til innkjøp av en diktafon. På disse lagres materialet lokalt på enheten eller et minnekort.

#1 – Lydopptak – Taleopptak

Plattform: iOS, iPadOS, macOS* (forutsatt at du har en mac med M1-brikke).
Utvikler:
LinFei Ltd.
Lagringsstørrelse:
13,9 MB
Pris: 3 dager gratis prøveperiode – deretter 115 kr./mnd eller 499 kr./år

Denne appen for lydopptak er den høyest rankende av sitt slag i App Store. LinFei oppgir selv at appen har blitt lastet ned over 60 millioner ganger, et tall som indikerer at tjenesten de tilbyr er høyt verdsatt av brukerne. Appen har en mengde nyttige funksjoner det er en fordel å kjenne til før du starter prøveperioden eller tegner et abonnement.

Appen lar deg spille inn lyd i tre ulike formater, henholdsvis MP3, M4A og WAV. Brukergrensesnittet er rent og pent, med støtte for norsk språk og transkribering av lyd til tekst. Denne er imidlertid veldig upresis på norsk, så nytteverdien her er begrenset. Dersom du tar notater på engelsk er den langt mer treffsikker, men feil kan selvfølgelig forekomme.

Videre har appen en støyreduserende modus. Denne fungerer godt for å fjerne sjenerende bakgrunnsstøy, men funksjonen resulterer I et noe hult lydbilde, så det kan være klokt å ha den avslått med mindre du ikke har noe annet valg. Ellers byr den på gode redigeringsmuligheter, hvor du blant annet kan legge inn sekvenser av lyd fra ett opptak til et annet.

Det kanskje største fortrinnet med appen fra LinFei er de mange eksporteringsmulighetene. Lydopptaket kan enkelt lastes opp til iCloud-kontoen din, lagres som en videofil i kamerarullen din, deles over WiFi, eller konverteres til M4A-format.

Denne appen er enkel og fleksibel i bruk, og anbefales på tross av transkriberingssvakheter på norsk.

#2 – ASR Voice Recorder

Plattform: Android
Utvikler:
NLL Apps
Lagringsstørrelse:
11 MB
Pris: Gratis, tilbyr en Pro-versjon uten reklame og med utvidet funksjonalitet.

ASR Voice Recorder er utviklet av den London-baserte utvikleren NLL Apps, og er lastet ned fra Google Play over fem millioner ganger. I likhet med appen fra LinFei lar denne deg spille inn lyd i flere ulike formater, både MP3, WAV, OGG, FLAC, M4A og AMR. FLAC-formatet gir tapsfri lyd, og er formatet å velge om du er en audiofil som har nok lagringsplass og ikke bryr deg om store filer.

Gratisversjonen av appen lar deg ta så lange opptak du måtte ønske, noe som er praktisk om du vil  ta opp lange møter eller intervjuer uten å knuse sparegrisen. Hvis du oppgraderer til Pro-versjonen slipper du reklamer, i tillegg til at du da kan laste opp lydfilene dine til Google Drive, Dropbox og OneDrive, for å nevne noe.

Av redigeringsmuligheter kan du blant annet stykke opp opptaket og lagre deler av det, noe som er praktisk hvis du bare vil lagre de mest relevante delene av møtet i ettertid. Appen byr også på en egen «skip silence»-modus, hvor passasjer uten tale utelates fra opptaket. Det lar deg komme raskt til poenget, og sparer deg for mye tidkrevende scrolling senere.

ASR Voice Recorder lar deg på samme måte som Lydopptak-Taleopptak geotagge opptakene dine, slik at du enkelt kan finne frem til masterintervjuet som ble gjort på den kaféen i sentrum eller klientmøtet du hadde i Stavanger. Opptakene kan du senere organisere i egne mapper.

Widgets har vært en betydelig del av Android-plattformen i mange år, og også ASR-appen lar deg legge til en widget på hjem-skjermen. Med denne får du rask tilgang til opptaksfunksjonen, når enn du måtte trenge det. ASR Voice Recorder er en meget god app for lydopptak til deg som har en Android-telefon. Vi anbefaler å oppgradere til Pro-versjonen, slik at du slipper reklame når du jobber.

#3 – Voice Recorder – Audio Record

Plattform: iOS, iPadOS, macOS (forutsatt at du har en mac med M1-brikke).
Utvikler: LiveBird Technologies
Lagringsstørrelse: 20,8  MB
Pris: 44 kr. (Finnes også i en Lite-versjon, men denne er så begrenset at vi ikke kan anbefale den)

Voice Recorder er utviklet av det indiske selskapet LiveBird Technologies, og appen har en snittrangering på 4,3 i App Store. Av lydformater for opptak, lar appen deg velge mellom å spille inn i henholdsvis WAV, CAF og M4A-format. Dersom du eksempelvis vil spille inn en MP3-lydfil er altså en av de andre appene å foretrekke.

Inne i appen kan du endre avspillingsfunksjonaliteten ved å skreddersy hvor langt frem og tilbake du ønsker å spole gjennom lydfilene. Dette er praktisk når du senere lytter gjennom lange opptak. Hva gjelder lydkvalitet har appen tre ulike nivåer å velge mellom, lav, middels og høy. Innstillingen for lav kvalitet har en oppløsning på 8 KHz, mens den for medium er på 22,05 KHz, og for høy 44,1 KHz.

På samme måte som for de overnevnte appene lar Voice Recorder deg redigere og klippe til opptak. Du kan dele filene til Dropbox, og i innstillingene aktivere automatisk opplastning til kontoen din. Dette kan gjøres både over mobildata og WiFI, slik at du alltid er trygg på at filene dine er lagret i skyen. Om du foretrekker å sende opptak på e-post, via AirDrop eller iTunes, kan du også gjøre det.

Denne appen har ikke det samme spekteret av funksjonalitet som de øvrige av våre anbefalinger, men er et enkelt og godt alternativ til deg som har en Apple-enhet og ikke vil tegne et dyrt abonnement.

Trenger du hjelp med transkripsjon av lydopptak?

Det er flere mobilapper der ute som lar deg transkribere lydopptak, men de færreste støtter norsk, og automatiserte løsninger får gjerne bare med seg bruddstykker av innholdet. Ved å benytte deg av en transkribent hos oss i Din Transkribent, kan du være sikker på at transkripsjonen er identisk med innholdet i lydopptaket.

Vi har i tillegg Norges beste priser på transkripsjon, 1500 kr eks MVA per time! Kontakt oss i dag!