Audacity | Ta opp lyd fra PC

Med Audacity kan du ta opp lyd fra PC på en enkel og effektiv måte. Programmet er tilgjengelig på en rekke operativsystemer, og har i tillegg et veldig brukervennlig grensesnitt for lydopptak.

Dersom du er usikker på fremgangsmåte, anbefaler vi deg å lese videre. Vi skal her forklare deg hvordan det populære lydredigeringsprogrammet fungerer.

Hva er Audacity? Ta opp lyd fra PC på 1, 2, 3!

Hva er Audacity?

Audacity er et lydredigeringsprogram som følger automatisk med på en rekke GNU/Linux-enheter, men som også er tilgjengelig for Mac og Microsoft Windows. Audacity er fri programvare, og kan benyttes til en rekke ulike lydredigeringsoppgaver.

Det er blant annet mulig å bruke Audacity til å justere lydbølger i lydklipp, eller å endre hastigheten på lyden. Ellers kan man ta i bruk programmet til redigering av både støy, frekvens, tone og lignende.

Hvordan bruke Audacity til å ta opp lyd på PC?

Hvordan ta opp lyd fra PC med Audacity?

Foruten å brukes til lydredigering, kan du med Audacity ta opp lyd fra PC eller omgivelser. Dette kan for eksempel være praktisk om du skal gjøre et intervju der du vil ha det som blir sagt på opptak for videre bearbeiding.

Det kan også være nyttig å spille inn et lydopptak fra lyd som kommer fra PC-en selv (heller enn omgivelsene). Dette kalles også for opptak av systemlyd eller «playback».

Det er heldigvis veldig enkelt å komme i gang. Dersom du ønsker å ta opp lyd fra PC med Audacity, går du frem på følgende måte:

  1. Åpne Audacity
  2. Gå til verktøylinjen oppe til venstre på skjermen, og velg lydvert «Windows WASAPI»
  3. Velg mikrofon (f.eks. hodetelefoner) som du bruker for å høre lyd fra PC-en din
  4. Velg opptaksmodus «Stereo» (ikke «Mono»)
  5. Trykk på rød record-knapp for å spille inn lyd

Audacity vil da kun spille inn lyd du tar opp fra selve PC-en, og ikke lyd fra omgivelsene. Det betyr at du kan snakke uten at dette blir spilt inn i lydopptaket. PS! Vi har også en guide der du kan lære mer om lydopptak på Audacity på nett vs. lydredigeringsprogram.

Slik kan du bruke Audacity til å ta opp lyd på PC

Når er det nyttig å ta opp lyd på PC med Audacity?

Dersom du ønsker et lydklipp fra internett, et program eller lignende, kan det være nyttig å benytte Audacity for å ta opp lyd fra PC. Kanskje du ønsker å spille inn lyden fra en forelesning eller et møte på nett? Da er Audacity midt i blinken.

Om du heller ønsker å spille inn lyd fra omgivelsene rundt deg, kan du selvfølgelig bruke Audacity til dette også. Da trenger du bare å endre litt på innstillingene for mikrofon, opptaksmodus og lydvert.

Ta opp lyd på PC med Audacity og transkriber det etterpå

Ta opp lyd fra PC med Audacity og transkriber klippet

Etter at du har spilt inn lyd fra PC med Audacity, ønsker du kanskje å få innholdet over i skriftlig format. Det er ofte mye enklere å bearbeide innholdet om man har det skriftlig, siden man da slipper å spole frem og tilbake i klippet for å finne ting.

Med en skriftlig versjon av innholdet i lydfilen vil du også kunne formidle innholdet til personer med nedsatt hørsel, og du kan gjøre innholdet søkbart på nett.

Det blir også mulig for deg selv å søke opp innhold, noe som er praktisk når man skal analysere innholdet. Er det for eksempel snakk om et forskningsprosjekt, trenger du kanskje å analysere og samle inn data – noe som er mye mer oversiktlig når innholdet er skriftlig.

Om du ønsker en skriftlig versjon av Audacity-opptaket ditt, er transkribering løsningen. Ved transkribering vil man lytte gjennom klippet og skrive ned lydene man hører.

Motta hjelp med transkribering: Bruk Audacity til å ta opp lyd på PC

Motta hjelp med transkribering

Med Audacity kan du enkelt ta opp lyd fra PC eller Mac. Programmet er nokså brukervennlig, men det er kanskje litt vanskelig å vite hva man skal trykke på første gang man skal spille inn lyd. Vi har derfor forklart deg fremgangsmåten i denne guiden.

Vi kan også hjelpe deg med transkribering av lydopptak fra Audacity, dersom du vil ha en skriftlig representasjon av innholdet.

Ved transkribering kan man skrive ned alt man hører (verbatim transkribering), eller droppe enkelte lyder (intelligent verbatim transkribering). Vi kan hjelpe deg med begge transkriberingsformer, alt etter hva du foretrekker.

Kontakt oss i dag, og motta hjelp med å transkribere Audacity-lydklippet ditt!