Beste lydopptaker for intervjuer
Forskningsintervjuer er en utbredt teknikk for å samle inn informasjon som et ledd i kvalitative studer. Dersom du jobber med en bachelor-, master- eller Ph.D.-oppgave, er denne metoen, avhengig av problemstillingen du har valgt deg eller forskningsmaterialet du skal belyse, velegnet til å fremskaffe fenomenologiske data. En diktafon er god å ha i en slik intervjuprosess.
Selv gravende journalister er engstelige for å gå glipp av sentrale poenger eller formuleringer under et intervju, og det er helt naturlig å kjenne på nervøsitet i en slik situasjon når din akademiske suksess står på spill. Med en diktafon kan du fokusere på innholdet i intervjuet og gangen i samtalen, og senere lytte gjennom opptaket for å forsikre deg om at du har materialet du trenger.
Nå stiller du deg helt sikkert spørsmålet om hvorfor du bør gå til innkjøp av en diktafon, du som har en smarttelefon med opptaksfunksjon og massevis av lagringsplass. En diktafon utstråler profesjonalitet ved at du opprettholder et tydelig skille mellom jobb og privatliv. Du trenger ikke å bekymre deg for om den har nok strøm, eller hvorvidt du står i fare for å få et innkommende anrop.
Et annet argument for å velge diktafonen som arbeidsverktøy, er at opptaksmikrofonene på disse gjerne er av høyere kvalitet. Vi vil heller ikke anbefale å foreta intervjuer som omhandler sensitive temaer med mobiltelefon, da produsentenes sikkerhetsløsninger er sårbare for hackerangrep. Spiller du inn lydfilen direkte til et minnekort, er intervjuobjektets personvern bedre ivaretatt.
I denne testen anbefaler vi tre diktafoner som egner seg ypperlig til bruk ved forskningsintervjuer. Vi mottar ingen provisjon ved å anbefale disse produktene, da denne testen kun er ment å være veiledende.
# 1 – Olympus WS-853 – et solid alternativ for studenten
Pris: 799,-
Lagringsminne: 8 GB minne. Støtte for Micro-SD eller SDHC-kort med lagringsplass på opptil 32 GB.
Batteritid: Oppladbart via USB. Opptil 110 timers opptakstid i strømsparingsmodus.
Vekt: 77 g.
USB-tilkobling: Ja. Innebygget USB 2.0-tilkobling.
LCD-skjerm: Ja. 1,61 tommer monokromatisk skjerm.
Olympus lager solide diktafoner i en rekke prisklasser, og så er også tilfelle med WS-853-modellen. Diktafonen har en stilren utførelse i svart plast, og en vekt på knappe 77 gram. Dette er godt under hva moderne telefoner kan skilte med, og den gjør seg godt i intervjusituasjoner.
WS-853 tilhører WS-serien, og kan skilte med mer avansert funksjonalitet enn lillebroren WS-852. Intervjuer gjennomføres i en rekke omgivelser, det være seg på kafeer hvor klientell bråker med servise, eller på stille kontorer. Uansett situasjon kan du benytte deg av diktafonens støykansellering modus, som sammen med et lavfrekvensfilter sørger for at det er intervjuet som dominerer lydbildet.
De åtte gigabitene med lagringsplass høres kanskje lite ut i dagens marked hvor mobiler leveres med alt fra 64 til 512 GB lagring, men diktafonen lagrer opptil 2080 timer med opptak. Dette bør altså være mer enn nok til forskningsintervjuer, og med mindre du har ekstreme behov, anbefaler vi ikke å gå til innkjøp av eksterne minnekort. Funksjonaliteten er likevel grei å ha.
Et stort pluss med denne diktafonmodellen, er at den er oppladbar. Istedenfor å styre med alkaliske batterier, slik du må med Olympus LS-P4 og Zoom H2n, kan du ganske enkelt plugge en USB-lader inn og lade I vei. Den innebygde USB 2.0-tilkoblingen lar deg også koble diktafonen direkte til maskinen din, forutsatt at du har en PC eller Mac med denne overføringsporten. Et silikonetui medfølger også.
Diktafonen gjør opptak i MP3-format, noe vi anser for godt nok til forskningsintervjuer. En behøver ikke ekstrem lydkvalitet når en foretar intervjuer, da materialet uansett skal transkriberes senere. Totalt sett er Olympus WS-853 er meget god diktafon og et svært gunstig kjøp til deg som vil ha et pålitelig verktøy i forskningsprosessen.
# 2 – Olympus LS-P4 – best i test
Pris: 1855,-
Lagringsminne: 8 GB minne. Også støtte for Micro SD-minnekort opp til 32 GB.
Batteritid: 39 timer ved opptak. Lades med ett AAA-batteri.
Vekt: 75 g.
USB-tilkobling: Ja. USB 2.0.
LCD-skjerm: Ja. Monokromatisk LED-skjerm på 1.43 tommer.
Modell nummer to i vår test er også signert Olympus, og bærer navnet LS-P4. Diktafonen kan i likhet med WS-854 skilte med støydemping og lavfrekvensfilter, men har i tillegg den hendige funksjonen at den opptaksvolumet tilpasses stemmevolumene i opptaket. Dette gjør at du slipper å forholde deg til slitsomme overganger mellom høye og lave volumfrekvenser når du senere lytter gjennom filene.
Med en høyere prislapp enn WS-853 følger også en mer eksklusiv materialutførelse. Diktafonen er laget i metall, og du kan føle deg trygg på at den tåler en støyt. På tross av materialet er denne diktafonen også testens letteste, og den kompakte størrelsen lar deg legge den i lommen på vei til et intervju.
Diktafonen benytter et trenikrofonssystem som gir svært høyoppløst lyd i FLAC-format. Dette gir bedre kvalitet enn CD-lyden mange audiofile fremdeles sverger til i dagens digitaliserte samfunn, men krever mindre lagringsplass som lydfil enn det tapsfrie WAV-formatet. For lite lagringsplass blir imidlertid trolig ikke et stort problem med denne modellen, da den kan utvides med opptil 32 GB.
Batteritiden på trettini timer vil også være god nok for de fleste, og av andre nyttige funksjoner kan nevnes muligheten til å fjernstyre diktafonen med en egen app via Bluetooth. Denne funksjonaliteten er imidlertid bare tilgjengelig for Android-brukere. Olympus LS-P4 er en svært god diktafon som byr på uovertruffen lydkvalitet, i en kompakt og lekker utforming. Dette er en klar testvinner!
# 3 – Zoom H2n
Pris: 1699,-
Lagringsminne: Kun bruk av minnekort, opptil 32 GB. Støttede kort er SD og SDHC.
Batteritid: Opptil 20 timer. Lades med to AA-batterier.
Vekt: 136 g.
USB-tilkobling: Ja. Mini-USB B 2.0.
LCD-skjerm: Ja. 1,8 tommer med bakgrunnsbelysning.
Vi trekker ofte frem Zooms diktafoner i våre tester, og det er ikke uten grunn. Selskapet leverer jevnt over svært gode lydopptakere, og H2n-modellen gjør på ingen måte skamme på renommeet. Mikrofonoppsettet er todelt, med henholdsvis to mikrofoner i en X/Y-konfigurasjon, og tre mikrofoner plassert Mid/Side for å få et bredere lydbilde.
Design er selvfølgelig en smakssak, men vi mener det er en fordel i en intervjusituasjon at utformingen er så diskre som mulig. På tross av at diktafonen er kompakt og i sort utførelse, synes vi likevel ikke den gjør seg like godt som de to Olympus-modellene. Vekten er også nærmere det dobbelte av konkurrentene.
H2n har på tross av disse ulempene flere smarte funksjoner det er vel verdt å trekke frem. Diktafonen har en automatisk opptaksfunksjon, som gjør at den igangsetter opptak så fort den registrerer en viss volumfrekvens. Når forskningsintervjuet er over, og samtalen stilner, stoppes opptaket automatisk. Det vi setter aller mest pris på er muligheten til å rekonstruere skadde filer.
Som med flere av Zooms diktafoner er også lydredigeringsprogrammet WaveLab LE og musikkredigeringsprogrammet Cubase LE inkludert i prisen. Dette gir stor redigeringsfleksibilitet på din PC eller Mac. Til tross for at Zoom H2n er en attraktiv totalpakke, når den likevel ikke opp til Olympus LS-P4.
Vi gjør transkriberingsjobben for deg!
Vi i Din Transkribent vet godt hvor tidkrevende og slitsom transkriberingsjobben kan være, særlig om du er bachelor- eller masterstudent med dårlig tid. Er du doktorgradsstipendiat er det ofte mye materiale å strukturere, og et analysearbeid som krever alt du kan avse av tid og konsentrasjon. Med vår hjelp kan du fokusere på å finslipe oppgaven din, og overlate transkriberingen til oss!
Våre transkribenter har flere års erfaring med transkripsjon, så du kan føle deg trygg på at resultatet svarer til de kravene og forventningene du måtte ha. Bestill transkribering i dag!