Beste transkriberingsprogram 2021

Et transkriberingsprogram tilbyr en hjelpende hånd når du skal transkribere lydopptak. Veien fra lyd til tekst trenger ikke være så vanskelig når du har verktøy som hjelper deg.

Verktøy som tempobytte, spoling, integrasjon med fotpedal, og mer, gjør unektelig transkribering enklere. En gang i tiden skrev en tross alt med penn og papir hva som ble sagt i en samtale.

Dersom du har gjennomført et intervju med lydopptak, ønsker du helt sikkert dette transkribert. Det gir deg muligheten til å utnytte ressursene i innholdet på en mye mer fleksibel måte.

Da er det også naturlig å se seg om etter et transkriberingsprogram. I dagens marked finnes det flere alternativer, og her går vi igjennom de beste for 2021!

Lydopptak

#1 – Transcribe

Transcribe fra Wreally Studios er vår favoritt for 2021. Det er dette transkriberingsprogrammet Din Transkribent selv benytter når vi transkriberer lyd til tekst.

Programmet tar deg omtrent 5 minutter å lære, og dette skyldes hvor intuitivt det er. Designet oppleves som gammeldags, men det er tross alt snakk om transkribering og ikke webdesigntjenester.

Tekstboksen har akkurat nok alternativer i forhold til formatering, og når du er ferdig med teksten kan du enkelt eksportere et Word-dokument.

Transcribe koster deg rett under 200 kr i året, noe som nesten er en uslåelig pris for verdien. Skal du bare bruke transkriberingsprogrammet et par ganger, kan det derimot lønne seg å heller bruke en transkribent.

Fordeler

  • Intuitivt transkriberingsprogram
  • 200 kr i året
  • Enkel eksport av Word-dokument

#2 – OTranscribe

OTranscribe er et annet fint transkriberingsprogram. Dette programmet er helt gratis, så dersom du ikke ønsker å bruke 200 kr på Transcribe fra Wreally, kan OTranscribe passe deg.

Programmet belager seg på mer eller mindre det samme konseptet, men det er litt mindre intuitivt. Du kan i skrivende stund ikke endre tempoet, noe som kan være en stor ulempe potensielt.

En fordel er at du kan se på videoer mens du transkriberer. Dette er nyttig, fordi det er enklere å forstå hva folk sier dersom du kan se leppene deres bevege seg.

Blant ulempene, finner vi det faktum at OTranscribe lagrer filene i RTF-format. Siden de færreste benytter seg av dette, blir det nesten alltid en jobb med å kopiere teksten inn i Word-dokument.

Fordeler

  • Se på videoer i programmet
  • Gratis og åpen kildekode
  • Flere hjelpeartikler tilgjengelige
Transkribering

#3 – Express Scribe

Express Scribe er et mer spesialisert verktøy. Dersom du jobber som profesjonell transkribent, vil nok dette være det perfekte valget for deg. Programmet er uansett også helt gratis å bruke.

Folkene bak hevder selv at transkriberingsprogrammet er enkelt å lære seg, men det stemmer nok ikke helt. De mange valgalternativene gjør fort at det går litt i stå for nybegynnere.

Skal du kun transkribere intervju til master eller bachelor, er ikke Express Scribe det beste alternativet. Programmet passer bedre for journalister for eksempel som transkriberer jevnlig.

Transkriberer du virkelig ofte, og leter etter noe enda mer profesjonelt, finnes det en betalt versjon av Express Scribe. For rundt 500 kr i året, får du en rekke ekstra fordeler her.

Fordeler

  • Spesialisert verktøy
  • God gratisversjon
  • Muligheter for oppgradering til avansert transkriberingsprogram

#4 – The FTW Transcriber

The FTW Transcriber er til motsetning av de tre ovennevnte alternativene, ikke et transkriberingsprogram i nettleseren. Faktisk kan det nesten ikke regnes som et program engang.

Denne løsningen gir deg nemlig et lite vindu som ligger over skjermen for alt du foretar deg. Dermed kan du skrive inne i et program slik som Word direkte mens du spiller av lydopptaket.

Det er en kjekk løsning, men dessverre er det ikke like intuitivt som de andre alternativene. Skal du transkribere virkelig raskt, vil de små detaljene her og der avgjøre, og der er ikke FTW Transcriber helt i toppsjiktet.

The FTW Transcriber kan derimot brukes på både mobil og nettbrett, noe som er veldig kjekt. Merk derimot at det her er begrenset til kun Windows og Android enheter.

Fordeler

  • Lar deg gjøre selve transkriberingen i et annet program
  • Flere funksjoner for justering av lydopptak
  • Gratis og enkel løsning for mobil og nettbrett i tillegg
Transkribere

Bør du betale for transkribering?

Din Transkribent tilbyr transkribering til forskere, studenter, journalister, bedrifter, og mange flere. Våre kunder velger oss fordi de innser at deres energi er bedre investert i andre områder.

Spesielt dersom du bare trenger et par intervjuer transkribert for eksempel, kan det være smart å bruke en transkribent. Det blir nemlig fort dyrere å gjøre denne jobben på egenhånd.

Skal du investere din tid i å lære deg å transkribere, samt kanskje kjøpe et abonnement på et transkriberingsprogram, blir dette dyrere enn å hyre inn en transkribent på mindre oppdrag.

Transkribere

Tips til transkribering

Det finnes flere gode tips til transkribering. Du bør notere deg at små justeringer kan utgjøre veldig store forskjeller. Sparer du et par sekunder her og der, blir du ferdig med transkriberingen flere minutter tidligere.

Dette kan være så enkelt som at du justerer ned tempoet på lydopptaket, slik at du slipper å sette det på pause hele veien. Å klikke på «pause» til stadighet vil redusere ditt tempo betraktelig.

Skriv uten avbrudd: De fleste tips til transkribering handler om å sørge for at du kan skrive uten avbrudd. Jo mer kontinuerlig du skriver, jo raskere blir du ferdig med oppgaven.

Sett et tempo som passer deg: Snakkes det veldig raskt i lydopptaket? Reduser tempoet, slik at du slipper å klikke på pause til stadighet. Snakkes det veldig tregt? Øk tempoet, slik at du skriver så uavbrutt som mulig.

Ignorer ubetydelige segmenter: Ikke sløs tid på å transkribere introduksjon, avskjed, og gjentagelser av spørsmål blant annet. Flere steder i ditt lydopptak, vil du mest sannsynlig finne ubetydelige segmenter. Sløyfer du disse, transkriberer du mest sannsynlig et par minutter mindre med lyd.

Transkriber kun fullstendige setninger: De aller fleste påbegynner en rekke setninger, uten å avslutte dem. Se eksempel: «Hvordan hadde du … Hva var det du …. Hva vil du si er den beste løsningen for å takle situasjonen?» Dersom du har et slikt lydopptak, spar tid og transkriber kun delen: «Hva vil du si er den beste løsningen for å takle situasjonen?»

Gi opp etter tre forsøk: Har du spilt det samme segmentet om og om igjen? Dersom du ikke hører hva som sies etter tre forsøk, bør du bare gi deg og notere delen du ikke forstod. Kanskje har du en kollega eller annen person som kan hjelpe deg med å lytte?

Ta kontakt for en uforpliktende samtale

Dersom du skal transkribere et lydopptak, og trenger hjelp, bistår vi deg gjerne. Vi kan blant annet gi deg råd om hvilket transkriberingsprogram som passer deg best, eller transkribere opptaket for deg.

Ønsker du en standard transkripsjon eller verbatim transkripsjon? Din Transkribent gir deg muligheten til å velge den tjenesten som passer best for deg.