Billig lydopptaker – slik velger du
Lydopptakere kommer i flere prisklasser, hvorav dyrere modeller ofte kjennetegnes ved større funksjonalitet og lagringsplass, og gjerne er utført i mer eksklusive materialer. For mange er det imidlertid tilstrekkelig med en billigere og enklere modell, og i denne testen skal vi ta for oss tre rimelige diktafoner som får jobben gjort.
Enten du er student med et mindre budsjett mens du jobber med bachelor- eller masteroppgaven, eller er en journalist som bare har behov for et enkelt arbeidsverktøy, kan en diktafon være en god investering. Dersom du jobber innen forskning eller med filmprosjekter, er det også verdt å ta en kikk på modellene vi her anbefaler.
Vi mottar ingen provisjon ved å anbefale disse modellene, og denne artikkelen er kun ment å være veiledende, slik at du er best mulig informert før du foretar et kjøp.
# 1 – Olympus VN-541 PC – allsidig batterikjempe
Pris: 499,-
Lagringsminne: 4 GB minne.
Batteritid: 60 timer. Lades med to AAA-batterier.
Vekt: 67 g.
USB-tilkobling: Ja. Micro-USB.
LCD-skjerm: Ja.
Olympus VN-541 PC har en monokrom LCD-skjerm som lar deg se både batteritid, hvorvidt du tar opp eller ikke og klokkeslett. Blant modellene i vår test er denne vår suverene vinner hva gjelder batteritid, da de to AAA-batteriene gir opptil 60 timer med innspilling.
Men det er ikke bare innspillingslengden som er imponerende. De fire gigabitene med internminne lar deg lagre opp mot 1570 timer med opptak. Så uansett om du skal foreta forskningsintervjuer, eller er redd for ikke å ha nok materiale til neste podcastsending, kan du bare slappe av. En snedig funksjon er forøvrig at diktafonen ikke trenger å være påskrudd for å starte opptak.
En ulempe med samtlige diktafoner i denne testen er at de benytter micro-USB for å overføre lydfiler til PC-er. Denne tilkoblingen er i det store og hele utdatert, og krever for de fleste at man går til innkjøp av en adapter. Dette er likevel en fornuftig prisavveining når en ser hva modellene ellers tilbyr. Til tross for den lave prisen har diktafonen også en støykanselleringsfunksjon.
Rent oppsummert er Olympus VN-541 PC en meget god diktafon til prisen. Opptakeren er liten og nett, med et diskre design som gjør at du trygt kan legge den på kafé- eller møtebordet. Har du mer krevende opptaksbehov er det også godt å vite at du kan koble til en ekstern mikrofon.
Dette er et godt kjøp!
# 2- Zoom H1n – Best i test
Pris: 1090,-
Lagringsminne: MicroSD- og microSDHD-kort opp til 32 GB. Kjøpes separat.
Batteritid: Opptil 10 timer. Lades med to AAA-batterier.
Vekt: 60 g.
USB-tilkobling: Ja. Micro-USB.
LCD-skjerm: Ja, 1.25-tommer.
Å kalle Zoom H1n direkte billig, er kanskje noe misvisende. Sammenliknet med selskapets øvrige diktafonmodeller, og hva du her får av funksjonalitet til prisen, kan det imidlertid ikke beskrives som noe annet enn et godt kjøp. Modellen kan skilte med et X/Y-mikrofonoppsett som gir stereo-innspilling, og du kan velge mellom MP3 og WAV som lydformat.
WAV-formatet lar deg foreta opptak hvor lydfilen forblir ukomprimert. Dette gir høyere lydkvalitet, men har den ulempen at lagringsfilene blir veldig mye større enn hva som er tilfelle ved MP3-opptak. Zoom H1n har imidlertid ikke et internt lagringsminne du trenger å ta hensyn til. Zoom oppgir på sine sider at du med et minnekort på 32 GB kan lagre 15 og en halv time med opptak i beste WAV-format.
Om du går til innkjøp av Zoom H1n følger lydredigeringsprogramvaren WaveLab LE med, i tillegg til musikkproduksjonsprogrammet Cubase LE. Dette gir stor fleksibilitet i arbeidet, og begge programvarene kan kjøres på macOS eller Windows. Slik slipper du å punge ut for redigeringsprogramvare som fort kan gjøre totalpakken dyrere.
H1n har et par særlig relevante funksjoner for deg som er student eller innholdsprodusent, som gjør at vi mener den er verdt prisen. Med det Zoom kaller Playback Speed Control kan du enkelt spole i lydfilen, uten at stemmeleiet blir skjærende eller pipete. Dette er perfekt når du transkriberes filer, da du slipper å justere det manuelt i et redigeringsprogram på maskinen din.
Om du er redd for å glemme å trykke på opptak i forkant av et intervju, kan du også tidsinnstille diktafonen slik at den tar opp fra et gitt tidspunkt. Hvis du vil skape et rikere lydbilde til podcasten din, anbefaler vi å bruke overdubbings-funksjonen. Med denne kan du legge flere lydspor oppå hverandre. Zoom H1n er en svært allsidig diktafon, og stikker av med seieren i vår test!
# 3- Olympus WS-852 – God, men kompromisspreget
Pris: 629,-
Lagringsminne: 4GB minne. Kan utvides ved MicroSD-kort opp til 32 GB. Disse kjøpes separat.
Batteritid: Opptil 110 timer. Lades med to AAA-batterier.
Vekt: 77 g.
USB-tilkobling: Ja. Micro-USB.
LCD-skjerm: Ja.
Olympus WS-852 har en stereomikrofon, og gjør opptak i MP3-format. Dette gir en ekstrem batteritid ved opptak på opptil 110 timer, og en avspillingstid på opp mot 90 timer. Det er imidlertid verdt å merke seg at den lange opptakstiden forutsetter at du benytter deg av den laveste innspillingskvaliteten på 8 kbit/s, noe vi ikke nødvendigvis vil anbefale.
WS-852 har heller ingen støykanselleringsfunksjon, noe blant annet VN-541 PC kan skilte med. Dette er upraktisk dersom du gjør opptak i bråkete omgivelser, og kan gjøre senere transkriberingsarrbeid vanskelig. Det må samtidig nevnes at Olympus diktafoner i WS-serien har lavfrekvensfilter, men vi anser det likevel som et minus at en støykanselleringsmodus ikke er tilgjengelig.
Dersom du jobber med sensitivt materiale, kan du låse lydfilene i etterkant, slik at uvedkommende ikke uten videre får tilgang til dem. Til forskjell fra VN-541 PC-modellen har WS-852 både et internt lagringsminne på 4 GB, i tillegg til støtte for minnekort opp til 32 GB. Hvis du jobber med lengre opptak er dette praktisk, da du slipper å slette filer etterhvert som lagringsplassen blir mindre.
Diktafonens design er forøvrig pent, med en utførelse i sølvblank plast. Vær imidlertid oppmerksom på at blank plast gjerne er en magnet for fingermerker, så det er greit å tørke av lydopptakeren innimellom. Olympus WS-852 er på ingen måte en dårlig diktafon, men etter vår mening er det en bedre investering å gå til innkjøp av enten VN-541 PC eller Zooms H1n.
Konklusjon
Uansett hvilken av disse diktafonene du måtte gå til innkjøp av, kan du føle deg trygg på at du har valgt et prisgunstig alternativ som gjør jobben. Modellene har ulike styrker og svakheter, men totalt sett er vår favoritt Zooms H1n-modell.
Om du synes denne er litt vel dyr, anser vi VN-541 PC for å være et bedre kjøp enn WS-652.
Vi gjør transkriberingsjobben for deg!
Har du store lydfiler inne på din diktafon, uten at du orker å gjøre transkriberingsjobben selv? Våre transkribenter leverer transkribering av høy kvalitet, og er perfekt for deg som har dårlig tid eller heller vil holde fokus på andre oppgaver som bachelor- eller masterskriving.
Ta kontakt med Din Transkribent for et prisoverslag i dag!