Bruk telefon til opptak 

Ved å bruke telefon til opptak kan du enkelt – og når som helst – spille inn lyd på en rask og pålitelig måte. Det er med andre ord ikke lenger slik at du trenger å drasse med deg en diktafon eller dedikert lydopptaker.  

Her er alt du trenger å vite! 

Forstørrelsesglass: Vi ser nærmere på hvordan du kan bruke telefon til opptal

Slik kan du bruke en telefon til opptak av lyd 

I dag har de aller fleste av oss smarttelefoner. Det betyr også at du har tilgang på et hav av apper (altså programmer). Noen av appene følger automatisk med telefonen når du kjøper den, men du kan også laste ned apper ved behov. 

På de fleste smarttelefoner finnes det allerede en egen app for lydopptak. På iPhone finner du for eksempel appen «Taleopptak», mens Android-enheter har en app kalt «Voice Recorder».  

Sjekkliste: Slik kan du bruke en telefon til opptak

Hvordan ta opptak av samtaler på iPhone? 

Dersom du har en iPhone, kan du veldig raskt og enkelt bruke telefonen til opptak. Slik går du frem:  

  1. Åpne «Taleopptak»-appen 
  1. Trykk på record-knappen 
  1. Stans innspillingen når du er ferdig (samme knapp) 
  1. Klippet ligger nå i appen, og kan spilles av ved behov 

Du kan redigere lydklippet ved hjelp av de enkle innebygde funksjonene i appen. Det er blant annet mulig å justere på avspillingshastighet. Dette kan være praktisk om du har spilt inn et intervju som skal transkriberes i etterkant.  

Det er også mulig å aktivere «Forbedre opptak». Gjør du det vil eventuelt bakgrunnsstøy i lydklippet reduseres. 

En dame som løper til et møte har med seg telefon til opptak i kofferten

Hvordan ta opp lyd på Android? 

Om du har en Android-basert telefon, er det også veldig enkelt å spille inn korte eller lengre lydklipp! Fremgangsmåten er i stor grad identisk som den vi har beskrevet for iPhone. Du trenger kun å åpne appen og deretter aktivere innspillingen ved å trykke på record. 

Opptaket kan selvfølgelig også lagres og gis et navn. På den måten blir det enkelt å holde oversikt dersom du skal spille inn flere lydklipp. 

Når kan du bruke telefon til opptak av lyd?

For opptak av samtaler man selv deltar i 

Før du vurderer å bruke en telefon til opptak, er det viktig å huske på at du ikke bør spille inn lyd ukritisk. Noen ønsker å bruke telefonen til å utføre skjulte lydopptak der personen som snakker ikke blir informert. Her gjelder det imidlertid å trå forsiktig. 

Det kan for eksempel være snakk om konflikter man ønsker å dokumentere, enten det er med en nabo, arbeidsgiver, eks eller NAV. Hovedregelen er at man kun kan gjøre skjulte opptak så lenge man selv er en del av samtalen. 

Regelverket har likevel visse unntak. Du kan spille inn lyd uten å si ifra eller delta i samtalen selv dersom det er i nære familierelasjoner. Det betyr for eksempel at det ikke er straffbart å spille inn lyd av barnebarnet ditt som synger en sang ved frokostbordet.

Les mer om regler for lydopptak her

Tre personer snakker: Bruk telefon til opptak

Telefon til opptak i profesjonell sammenheng  

Det er mulig å spille inn lydklipp av høy kvalitet på en telefon. Derfor er det ingenting i veien for å bruke telefonen til opptak i profesjonelle sammenhenger. Jobber du for eksempel med kvalitative intervjuer til en masteroppgave, kan du spille inn intervjuene på mobilen. 

Dette kan være et fint alternativ til å bruke diktafon eller dedikerte lydopptakere. Telefonen er noe de fleste av oss har med oss hvor enn vi går, og du slipper derfor å drasse på ekstra enheter.  

Mann med rødt skilt: Hvordan bruke telefon til opptak?

Slik sikrer du best mulig lydkvalitet 

Når du skal bruke en telefon til opptak er det viktig å huske på at lydkvaliteten kan påvirkes av omgivelsene. Under optimale forhold vil lydkvaliteten stort sett være god. Men dersom det er vind, støy eller lignende kan kvaliteten ofte bli noe påvirket. 

Skal du spille inn lyd for å deretter transkribere – altså skrive ned det som sies i klippet – er god lydkvalitet en stor fordel. Her er noen tips:  

  • Plasser telefonen nærme de som snakker (ca. 0,5–1 meters avstand er passelig) 
  • Unngå å spille inn lyd utendørs dersom det er mye vind 
  • Utfør intervjuet i et stille rom 
  • Unngå områder med mye bakgrunnsstøy fra trafikk, maskiner og folk 
Blyant til transkribering: Har du brukt telefon til opptak?

Motta hjelp med transkribering 

Det er fullt mulig å bruke en telefon til opptak – for eksempel når du skal intervjue noen. Dersom du trenger hjelp med transkribering av lydfilen i etterkant, kan Din Transkribent gjøre jobben for deg. Våre transkribenter har et godt øre og lang erfaring på området. 

Vi sørger for at den skriftlige representasjonen av innholdet blir av høy kvalitet, og i henhold til dine krav.