Digital stemmeopptaker test

En digital stemmeopptaker er praktisk til mange formål. De aller fleste har telefoner med innebygde apper for taleopptak, hvor også mer avanserte apper kan lastes ned, men lydkvalitet og funksjonalitet er i mange tilfeller ikke god nok for jobben. Dersom du er journalist eller podcaster med ambisjon om å levere en viss lydkvalitet, er riktig utstyr rett og slett nødvendig.

I denne testen skal vi ta for oss fire digitale stemmeopptakere fra henholdsvis Sony, Roland, Phillips og Olympus. Stemmeopptakerne spenner fra 1300 kr. til 5000 kr. i pris, og er rettet mot det profesjonelle segmentet. Uansett om du er innholdsskaper eller foretar viktige møter i næringslivet, vil du bli fornøyd med et av disse alternativene.

Denne testen er utelukkende ment å veilede slik at du kan foreta en best mulig kjøpsavgjørelse. Vi mottar ingen form for provisjon ved omtale av disse produktene.

Mann som jobber med transkribering fra lydbånd på PC

# 1 – Sony ICD-UX570

Pris: 1300,-
Lagringsminne: Internminne på 4 GB. Støtte for MicroSDHC- og MicroSDXC-kort. MicroSDHC-kort lar deg utvide lagringsplassen med opptil 32 GB. MicroSDXC-kort gir mulighet for 64 GB lagring og oppover.
Batteritid: 59 timers batteritid ved avspilling i MP3-format med 128 kbit/s-oppløsning. Batteriet er oppladbart via USB.
Vekt: 48 g.
USB-tilkobling: Ja. USB Type A. Diktafonen kan plugges direkte inn i porten.
Skjerm: Ja.  Monokromatisk OLED-skjerm som gir perfekt sortnivå.

Den japanske teknologigiganten Sony er kjent for å produsere forbrukerelektronikk av høy kvalitet, enten det er spillkonsoller, TV-er eller diktafoner. Denne stemmeopptakeren er laget i plastikk, men har en lekker utførelse i enten gull, sølv eller sort som gjør seg godt i podcastsudioet eller inne på konferanserommet. Med en lav vekt på knappe 48 gram, kan du ta den med overalt.

OLED-skjermen stemmeopptakeren er utstyrt med, er en sjeldenhet i dette markedet. Istedenfor en LCD-skjerm med et tradisjonelt baklys hvor samtlige piksler fyrer og svarte partier ofte får et mørkeblått skjær, gjør OLED-teknologien det mulig å skru av enkeltpiksler for å oppnå et perfekt sortnivå. Dette bidrar til at skjermen fremstår skarp og klar.

Sony-modellen gjør opptak i MP3- eller i LPCM-format. LPCM-formatet gir ukomprimert lyd i CD-kvalitet, men opptar langt mer lagringsplass enn MP3-filer. Til intervjuer som senere transkriberes eller er av en viss lengde, vil et MP3-opptak være godt nok for de fleste. Skal du derimot lage innhold av høyere kvalitet, vil LPCM-formatet være å foretrekke.

Med den automatiske opptaksfunksjonen Auto Voice Recording, stilles opptaksfrekvensen inn mot vokalregisteret, slik at stemmer trer bedre frem. Stemmeopptakren er videre utstyrt med det Sony betegner som en S-mikrofon, som gjør det enklere å ta opp lydkilder som befinner seg langt unna i god kvalitet. Dette er en praktisk og solid stemmeopptaker til en fornuftig pris.

4 personer diskuterer beste taleopptak-app

# 2 – ROLAND R-07

Pris: 2374,-
Lagringsminne: Tar opp direkte til microSD- eller SDHC-kort.
Batteritid: Opptil 15 timers opptaks- eller avspillingstid. Lades enten ved hjelp av to alkaliske AA eller LR6-batterier, to oppladbare Ni-MH-batterier, da AA eller HR6. Kan også lades fra datamaskinen ved hjelp av micro-USB-tilkoblingen.
Vekt: 150 g.
USB-tilkobling: Ja, micro-USB.
LCD-skjerm: Ja, monokromatisk skjerm med en oppløsning på 128 x 64 piksler.

Roland er en japansk produsent av musikk- og opptaksutstyr som trolig er ukjent for de fleste utenom særlig musikkinteresserte. Det betyr imidlertid ikke at de ikke lager produkter av høy kvalitet. R-07-stemmeopptakeren har et funksjonelt design, og finnes I svart, hvit og rød. Selv om denne stemmeopptakeren ikke har en OLED-skjerm, anser vi LCD-skjermen for god nok.

En annen ulempe sammenliknet med Sony-modellen, er vekten. Med en vekt på 150 gram når batterier er lagt inn, veier den over tre ganger så mye som sin lettere konkurrent. Stemmeopptakeren er ellers godt dimensjonert, men om du er opptatt av å pakke så lett som mulig på farten ville vi definitivt tatt dette med i betraktningen.

Noe som er svært praktisk med R-07-modellen, er de mange Bluetooth-funksjonene den byr på. Takket være Qualcomms aptX-kodek kan du fjernstyre opptak fra Android eller iOS-enheten din med R-07 Remote-appen. Siden appen også er optimalisert for watchOS har du  mulighet til å starte og stoppe opptak fra håndleddet med Apple Watch.

Bluetooth-funksjonene sørger for at du ikke ødelegger flyten i en samtale eller et intervju ved at du må fikle med opptakeren, og vil trolig være svært kjærkomment for mange. Det tar seg også dårlig ut på møtet om du må fikle med stemmeopptakeren før dere kan komme i gang. Et ankepunkt er imidlertid batteritiden på knappe 15 timer.

Roland R-07 lar deg foreta opptak i WAVE eller MP3-format, og har fire stereolydspor. Bluetooth-funksjonene som er støttet på både iOS-, watchOS- og Android-enheter gjør dette til en fleksibel stemmeopptaker som skiller seg ut i mengden. Lav batteritid og høy vekt trekker noe ned, men dette er absolutt et godt kjøp!

Sjekkliste : Krav til transkribering fra lydbånd

# 3 – Phillips DPM 7000

Pris: 5050,-
Lagringsminne: Tar opp direkte til SD eller SDHC-kort med lagringsplass på opptil 32 GB.
Batteritid: Oppladbart batteri med en kapasitet på 1000 mAh. Gir opptil 30 timers opptakstid i DSS-format. Phillips estimerer at det tar tre timer å fulllade stemmeopptakeren.
Vekt: 117 g. når batteri og minnekort er medregnet.
USB-tilkobling: Ja. micro-USB 2.0.
LCD-skjerm: Ja. TFT-fargeskjerm på 2,4 tommer.

Philips er synonymt med tysk kvalitet hva gjelder forbrukerelektronikk. Deres Pocket Memo-serie retter seg mot kunder som har behov for det lille ekstra, og da kanskje spesielt i næringslivet. Med en prislapp på like over fem tusen kroner er denne stemmeopptakeren solid plassert i luksussegmentet. Dette blir også tydelig ved utformingen i børstet, rustfritt stål, men til prisen er det nærmest et krav. 

Batteriet lades ved hjelp av micro-USB, og dette er også kabelen som brukes ved overføring av filer. Vi synes imidlertid dette er alt for dårlig i denne prisklassen, da micro-USB er en eldre teknologi med lave hastigheter for data- og energioverføring. Her skulle vi gjerne sett at Philips hadde kostet på seg en USB-C-port. En fin detalj er imidlertid at både et minnekort og et futteral er inkludert i pakken.

Stemmeopptakeren har et tomikrofonoppsett for stereoopptak, og tar opp i DSS- og MP3-format. DSS-formatet ble utviklet av Olympus spesifikt for stemmeopptakere, og er mer komprimert enn MP3-filer. Fordelen er at filformatet inkluderer mer metadata i oversikten som gjør det enklere ved senere transkripsjon. Videre kan du kjøpe en fotpedal for enklere transkribering som tilbehør.

For å gjøre transkripsjonsarbeidet så enkelt som mulig har Philips også inkludert sin SpeechExec-programvare. Legg imidlertid merke til at denne programvaren kun har støtte for Windows, da nærmere bestemt Windows 10 Pro/Enterprise i 64-bit-versjon. Dette er en transkripsjonsvennlig, men svært dyr opptaker.

Mann jobber med transkribering fra lydbånd

# 4 – Olympus DS-2600

Pris: 2995,-
Lagringsminne: 2 GB minne. Støtte for SD eller SDHC-kort med lagringsplass på opptil 32 GB.
Batteritid: Oppladbart batteri med en batterikapasitet på 1350 mAh. Opptil 56 timers opptakstid (ved mono-opptak i PCM-format)
Vekt: 166,5 g når batterier er inkludert.
USB-tilkobling: Ja. micro-USB.
LCD-skjerm: Ja. TFT-fargeskjerm på 2,4 tommer.

Til sist har vi Olympus sin DS-2600-modell. Olympus er en produsent vi har trukket frem i flere av våre diktafontester, og denne modellen har støtte for en rekke tilbehør vi tror både podcastere og næringslivprodusenter vil sette pris på. Denne modellen er preget av fornuftige kompromisser som resulterer i en meget god totalpakke.

DS-2600-stemmeopptakeren tar opp i enten DDS Pro, LPCM eller MP3-format, og kan dermed skilte med det største formatutvalget av noen av stemmeopptakerene i testen. Som nevnt tidligere er DSS-formatet særlig egnet for transkribering grunnet metadataene som lagres med filen, men det preges av lav kvalitet. Ved også å ha mulighet for opptak i LCPM får du her det beste fra begge verdener.

Den store fargeskjermen på 2,4 tommer er en annen funksjon vi setter pris på, da dette er en ekstra detalj som en sjelden ser blant stemmeopptakere i dette prissegmentet. Utenom den overnevnte Philips-modellen som koster nesten dobbelt så mye, er det bare Olympus-diktafonen som har dette blant kandidatene i vår test.

Videre følger det med en egen diktatsprogramvare som er kompatibel både med Mac og PC, i tillegg til at du kan kjøpe et eget transkripsjonssett med fotpedal for å styre dette. Ekstratilbehøret, som går under navnet AS-2400, koster 1899 kr. Dersom du har flere gjester rundt møtebordet eller i podcaststudioet, er det fint å vite at du kan koble til ME-33-mikrofoner eksternt.

Denne diktafonen er vår soleklare testvinner, og et anbefalt kjøp til deg som har behov for fleksibilitet både hva gjelder lydformat og tilkoblingsmuligheter.

Motta hjelp med transkribering fra lydbånd

Trenger du hjelp med transkripsjon?

Flere av disse stemmeopptakerne kommer med programvare for transkripsjon, men vi i Din Transkribent vet at dette ikke alltid fungerer knirkefritt. Ved å benytte en av våre profesjonelle transkribenter kan du være sikker på å oppnå et godt resultat uten feil, og selv bruke tid på det som er viktig for deg.

Ta kontakt med oss i dag for å bestille hjelp til transkribering.