Diktafon til intervju
En diktafon er god å ha til intervjuer, enten det er i forbindelse med journalistisk eller akademisk arbeid. Det finnes mange ulike modeller på markedet, og funksjonaliteten de tilbyr avhenger av hvor mye penger du er villig til å legge på bordet.
I denne artikkelen skal vi gå gjennom hva du bør tenke på når du kjøper en diktafon til bruk i intervjuer, hvilke funksjoner som kan være gode å ha, og hvordan du bruker den ute i felten. Om du arbeider med sensitivt innhold er det viktig at du oppbevarer informasjonen i henhold til gjeldende lovbestemmelser.
Design
Du skal ikke skue hunden på hårene, heter det, og det er et munnhell vi er enige i. Ved profesjonelle intervjuer er det imidlertid en fordel å ha en diktafon som godt kan ligge på et kafébord eller på kontoret på forskningsinstituttet uten at intervjuobjektet eller andre distraheres av hvordan den ser ut.
Diktafoner er ofte laget i plast, men dersom du går for en dyrere modell finnes det også alternativer som er utformet i rustfritt stål. De færreste har imidlertid behov for dette til vanlige intervuer. Dersom du er mye ute i felten og gjør opptak på karrige steder, eksempelvis som journalist, kan det likevel fort vise seg å være klokt å investere i en mer hardfør variant.
Batteri
De fleste diktafoner lades ved hjelp av alkaliske batterier, fortrinnsvis AA eller AAA-batterier. Enkelte diktafoner har imidlertid oppladbart batteri. Diktafoner som lades ved hjelp av alkaliske batterier har gjerne lenger brukstid, men har samtidig den ulempen at batteriene må skiftes ut. Om du velger å gå for en slik modell må du sørge for å ha kjøpt inn det du trenger av batterier i forkant av intervjuer.
Oppladbare diktafoner bruker oftest en micro-USB-tilkobling, en utdatert overføringsteknologi vi i Din Transkribent er kritiske til. Dette gjelder også flere mer påkostede modeller, og det er bare unntaksvis at diktafoner kan skilte med USB-C som byr på raskere oppladning og filoverføring. Den betydelig lengre brukstiden gjør at vi i hovedsak vil anbefale diktafoner med alkaliske batterier.
Innebygd eller eksternt minne
De billigste diktafonene har gjerne ikke støtte for minnekort, noe som kan være en ulempe dersom du driver med intervjuer. Intervjuer kan gjerne bli lange, og dersom du tar opp materiale til en podcast er gjerne tapsfrie formater som LPCM å foretrekke over MP3. Ulempen med et lydformat som byr på høyere lydkvalitet er selvfølgelig at filen blir større.
Arbeider du med store filer og tar flere lange opptak i høy kvalitet, vil vi på det sterkeste anbefale å gå til innkjøp av en diktafon med støtte for minnekort. Dersom du kun skal bruke diktafonen til forskningsintervjuer som senere transkriberes er ikke nødvendigvis lydkvalitet så viktig, og du vil i disse tilfellene klare deg med rimeligere diktafoner som spiller inn mindre MP3-filer.
Lydformater
Hvilke lydformater du har behov for å kunne ta opp i, avhenger av hva du skal bruke diktafonen til. Podcast-lyttere blir vant til stadig høyere produksjonsverdi i form av bedre lyd, støydemping og lydkulisser, og hvis du har ambisjoner om å hevde deg i dette markedet bør du anskaffe en diktafon som kan ta opp tapsfri lyd.
For transkripsjon av intervjuer til bachelor- og masteroppgaver, doktorgradsavhandlinger eller forskningsstudier vil det i mange tilfeller holde med enklere diktafoner som tar opp i MP3-format, forutsatt at mikrofonkvaliteten forøvrig er god nok.
Tilbehør
Om du er en podcastjournalist eller jobber med intervjuer forøvrig, kan det være en god investering å kjøpe en diktafon som lar deg koble til en ekstern mikrofon. Ikke bare vil dette kunne gi deg bedre lydkvalitet, men dersom diktafonen lar deg koble til flere mikrofoner kan du ta opp lyd fra flere gjester i studioet samtidig.
Vi anbefaler å kjøpe en diktafon med støtte for tilbehør om du har behov for ekstra fleksibilitet i intervjusammenheng.
Bruk
Diktafoner er svært enkle å bruke, og lar deg ta opp lydfiler direkte til det lokale lagringsminnet eller eksterne medier som minnekort. I de tilfellene hvor du har en diktafon som har støtte for eksternt tilbehør kan du ta opp lyd fra flere lydspor samtidig, og koble til praktisk utstyr som ekstra mikrofoner.
Med mange diktafoner får du også langt flere redigeringsmuligheter enn hva smarttelefonenes innebygde apper kan by på. Ved kjøp av utvalgte lydopptakere fra Zoom får du blant annet lisens til lydredigeringsprogrammet WaveLab LE inkludert i prisen.
Vi transkriberer intervjuet ditt for deg!
Sitter du med et intervju du gjerne skulle ha transkribert, men har hverken tid eller lyst til å gjøre det? Da er vi i Din Transkribent løsningen for deg. VI har lang erfaring med transkribering innen akademia, men leverer også tjenester til bedrifter og privatpersoner. Vi tar kun 1500 kr eks. mva. per lydtime, og tilbyr en gratis transkripsjonsprøve på 500 ord.
Bestill transkribering fra oss i dag!