Diktafon

En diktafon er en praktisk og portabel lydopptaker som gjerne benyttes dersom et intervju, en samtale eller en forelesning skal spilles inn.

I mange tilfeller skal lydopptaket du gjør med en diktafon transkriberes ved en senere anledning – altså overføres til skriftlig format. Derfor er det lurt å benytte en diktafon som sikrer best mulig lydkvalitet. Dette gjelder også dersom du bare skal lytte til klippet.

Diktafoner

Diktafon test

I dag vil nok majoriteten av oss benytte en diktafon-app, fremfor en faktisk lydopptaker. I vår diktafon test har vi derfor sett på noen smarte lydopptaker-apper. Det finnes en rekke apper som fungerer utmerket til innspilling av lyd. Her er noen av de beste: 

  • RecordSpot (Windows Phone)
  • Diktafon Stemmeopptaker (iPhone)
  • Taleopptaker (Android)
  • Audio Recorder (Android)
  • Titanium Recorder (Android)
  • Lydopptak – taleopptak (iPhone)
  • Taleopptak (iPhone)

Samtlige av disse appene fungerer utmerket til innspilling av taleopptak. Husk at mange mobiltelefoner allerede har en ferdiginstallert app for taleopptak allerede.

Diktafon til forelesning

Diktafon til forelesning

Det kan ofte være praktisk å spille inn det som blir sagt på en forelesning, slik at du slipper å ta notater under forelesningen. Konsentrer deg heller om å følge med på det foreleseren sier, og lytt til lydopptaket senere dersom du ønsker en repetisjon.

Under forelesningen kan du ofte benytte mobiltelefonen din som diktafon. Enten du har Windows-telefon, iPhone eller Android, finnes det gode apper å velge blant. Sjekk gjerne ut appene vi har nevnt ovenfor.

Diktafon pris – finn en billig diktafon

Mange diktafon-apper er gratis, noe som betyr at du ikke trenger å punge ut store summer for en egen diktafon. Dersom du ønsker det, kan du imidlertid kjøpe en dedikert lydopptaker. Du kan finne nokså billige diktafoner og lydopptakere på norske elektrobutikker.

Til under tusenlappen kan du få en diktafon som fungerer tilfredsstillende. Velg gjerne en modell fra anerkjente merkevarer som Sony eller lignende.

Lydopptak til tekst

Derfor bør du ta lydopptak

Lydopptak er veldig nyttig og praktisk når du ønsker å lagre en større mengde muntlig informasjon. Dette kan for eksempel være et intervju, et avhør eller en forelesning. Det er i slike situasjoner nærmest umulig å skrive ned alt som blir sagt.

Med en lydopptaker kan du enkelt fange opp alt som blir sagt, og deretter lytte til lydfilen ved behov. Mange ønsker å transkribere informasjon fra lydfil til tekstfil, slik at informasjonen blir søkbar og oversiktlig.

Dette kan for eksempel være aktuelt for journalister som har spilt inn et intervju. Dersom intervjuet skal publiseres i en avis eller på en blogg, kan det bli nødvendig å transkribere det. Først da vil intervjuet kunne leses skriftlig.

Transkribering

Tips til lydopptak

Når du skal spille inn lyd er det visse ting du kan gjøre for å sikre at lydkvaliteten blir best mulig. Det er blant annet lurt å unngå innspilling av lyd i støyfulle omgivelser – om mulig. Både vind, maskinstøy og trafikk kan forringe lydkvaliteten betraktelig.  

Det er også greit å sørge for en passelig avstand mellom lydopptakeren og den som snakker. Er opptakeren for nærme, kan det fort bli irriterende pustelyder i lydklippet. Er opptakeren for langt unna, er det ikke sikkert den fanger opp alt som blir sagt.

Motta hjelp til transkribering

Når du endelig har spilt inn et intervju eller lignende med lydopptakeren din, gjelder det å få innholdet overført til skriftlig format. Dette kan være en omfattende prosess, og i mange tilfeller må man spole tilbake mange ganger for å klare å tolke hva som blir sagt.

Det er best å unngå automatisk transkribering, da dette ofte fører til mange feil og mangler i den endelige teksten. 

Din Transkribent tilbyr manuell transkribering av høy kvalitet. Vi lytter til lydopptaket ditt, og sørger for at det som blir sagt gjengis korrekt.