Diktafontest 2021

Lydopptak er nyttig i mange sammenhenger. Samtaler, intervjuer og forelesninger, er bare noen av de mange bruksområdene. For å sikre best mulig resultat, er det viktig å bruke en god diktafon.

Diktafon, eller lydopptaker som de fleste kaller det, kan brukes til å ta opp noe du ønsker å lytte til senere. Spesielt populære er disse enhetene når det kommer til intervjuer og avhør.

Dersom du gjennomfører intervjuer til forskning eller bachelor-/masteroppgave for eksempel, er det fint å ha en referanse å se tilbake på for alt innholdet. Lydopptak er da veldig viktig.

Uansett behov, er det lydkvaliteten som avgjør store deler av verdien. Skal du for eksempel transkribere et intervju, vil det være veldig viktig at du hører alle som snakker tydelig og høyt.

For å sikre best mulige vilkår for deg, har vi gjennomført en stor diktafontest for 2021. Se de beste diktafonene du kan få tak i vår store test!

Diktafon

#1 – Zoom H8

Testens store vinner er Zoom H8. Produsenten bak denne diktafonen har vært i toppen i alle kåringer de senere årene. Til en håndholdt lydopptaker å være, er Zoom H8 intet annet enn imponerende.

Diktafonen tillater 6 spor samtidig. Dersom du for eksempel skal gjennomføre et intervju med en fokusgruppe, er Zoom H8 perfekt for lydopptak av samtaler denne gruppa har.

Opptakeren gir deg 20 timer opptak av høy kvalitet før du må bytte ut batteriene. Du kan ta den med deg hvor som helst, da den er håndholdt. Det er ingen tvil om at Zoom H8 vinner vår diktafontest!

Merk at forskjellen fra H8 til H6 fra Zoom, er at sistnevnte «bare» har 6 spor. Det kan hende at H6 er et bedre valg for deg, dersom lydopptakene du gjennomfører ikke har så mange deltakere.

Viktige egenskaper

 • Batteritid: 20 timer
 • Flersporsopptak: 6 spor
 • LCD-skjerm: Ja
 • USB: Ja
 • Minnekort: 128 GB (SDXC, SDHC, SD)

#2 – Røde Videomic NTG

Røde sin mikrofon sikter seg først og fremst inn på filming, men fordelene kan overføres til generelle lydopptak. Den er lett og kompakt, slik at du kan ta den med deg akkurat dit du måtte ønske.

En stor fordel med Røde Videomic NTG, er at den kun fanger opp lyder fra retningen den er rettet mot. Alle andre lyder forsøker den å dempe så sant dette er mulig, slik at lyden du ønsker blir klarest mulig.

Det interne, oppladbare batteriet, gjør at du får over 30 timers opptak uavbrutt her. Med mindre du har som mål å slå Olav Lahlums verdensrekordintervju, er nok dette mer enn nok.

Røde Videomic NTG veier kun 94 gram, og den kan lades gjennom USB-C teknologi. Inkluderte kabler med automatisk tilpassing, sikrer også at du slipper adaptere. Rett og slett en god diktafon!

Viktige egenskaper

 • Batteritid: 30 timer
 • Flersporsopptak: Nei
 • LCD-skjerm: Nei
 • USB: Ja
 • Minnekort: 512 GB (SDXC, SDHC, SD)
Diktafon

#3 – Olympus DM-720

Olympus DM-720 er en mer klassisk diktafon. Den har ikke på langt nær like mange innganger eller avansert teknologi som de ovennevnte alternativene. Allikevel gjør den jobben sin meget godt.

Denne diktafonen er perfekt for opptak av samtale mellom to personer. Dette kan for eksempel være ved et intervju til en masteroppgave. Da gjelder det å ha høy kvalitet på lyden som tas opp.

Olympus DM-720 er støyreduserende og lydbalanserende, slik at du skal få så høy kvalitet som mulig. Spesielt dersom du skal transkribere intervjuene ved en senere anledning, vil dette være viktig.

Diktafonen har 4 GB minne, veier 172 gram, passer i lomma, og har et oppladbart batteri. Det er også verdt å nevne at den vil være ett av de mest prisfornuftige valgene i markedet.

Viktige egenskaper

 • Batteritid: 52 timer
 • Flersporsopptak: Nei
 • LCD-skjerm: Ja
 • USB: Ja
 • Minnekort: 4 GB (MicroSD)

#4 – Sony ICPDX470

Sony er en kjent leverandør for de fleste, og med ICPDX470, leverer de en diktafon med innebygget USB. Denne lette og kompakte diktafonen minner mye om Olympus DM-720.

Den følsomme mikrofonen har en god rekkevidde, samtidig som den stenger ute bakgrunnsstøy. Lyden er mer enn god nok til at du selvsikkert kan transkribere den på et senere tidspunkt.

Diktafonen er perfekt for samtaler mellom to personer, slik som intervjuer til forskning og master-/bacheloroppgaver. Til en pris på 1,099 kr, er diktafonen også veldig budsjettvennlig.

Sony ICPDX470 veier kun 74 gram, slik at du kan ta den med deg på innerlomma. Lang batteritid, enkel LCD-skjerm, og en USB du bare kan sette rett i PC-en, gjør denne til et godt alternativ.

Viktige egenskaper

 • Batteritid: 55 timer
 • Flersporsopptak: Nei
 • LCD-skjerm: Ja
 • USB: Ja
 • Minnekort: 4 GB (MicroSD opptil 32 GB ekstra)

#5 – Philips DPM 6000

Philips DPM 6000 ville rangert høyere i vår diktafontest, hadde det ikke vært for prisen. 2,999 kr blir noe stivt for hva den leverer, men det er fortsatt et fint kjøp for deg som trenger lydopptak.

Fordelen med diktafonen fra Philips, kontra modellene fra Olympus og Sony ovenfor, er moderniseringen. LCD-skjermen tilbyr en veldig brukervennlig tilnærming til lydopptak.

Lydkvaliteten er dessuten god, og det vil ikke være noe problem å transkribere et intervju for eksempel som er tatt opp på diktafonen. Bakgrunnsstøy og lignende er det lite av her.

En fordel med Philips DPM 6000, er at den kommer med en ladestasjon. Fremfor bruk av kabler og batterier, kan denne enkelt lades gjennom bruk i sin stasjon – perfekt om du tar opp mye lyd!

Viktige egenskaper

 • Batteritid: 30 timer
 • Flersporsopptak: Nei
 • LCD-skjerm: Ja
 • USB: Ja
 • Minnekort: Opptil 32 GB (SD, SDHC)
Enkel diktafon

En enkel diktafon kan være nok

Dersom du for eksempel bare skal ta opp en håndfull intervjuer til en masteroppgave, er det ikke nødvendig å investere flere tusenlapper i en diktafon. Da kan en enkel diktafon være nok.

Det viktigste for de aller fleste er at lydkvaliteten blir god nok til å høre skikkelig. Transkribering kan nemlig være en skikkelig kjedelig jobb dersom du ikke hører godt.

Lagringsplass er gjerne mer enn nok, og det samme gjelder som regel batteritiden. En LCD-skjerm er praktisk, men i de fleste tilfeller vil knappene på diktafonen kunne veilede deg godt nok.

Et viktig poeng rent praktisk derimot, er hvordan filene skal overføres. Diktafoner som har innebygget USB, kan direkte settes inn i din PC. Dette er en kjempestor fordel å ha.

Lydopptaker

Den perfekte lydopptaker til intervju og mye mer

En diktafon er den perfekte lydopptaker til intervju, forelesninger, samtaler, avhør, og mye annet. Problemet med for eksempel en telefon eller en PC, er den endelige kvaliteten på lydopptaket.

Når du skal transkribere, ønsker du neppe å sitte der og rive deg i håret fordi lydkvaliteten er så lav. Det er virkelig verdt det å investere minst en tusenlapp i en god diktafon.

*Vi mottar ikke provisjon dersom du kjøper gjennom vår diktafontest. Vårt mål med testen er å informere potensielle kunder til vår transkriberingstjeneste. Klikk her for å lese mer om tjenesten!