Hvordan ta opp en samtale på iPhone?  

Det er fullt mulig å ta opp en samtale på mobilen. Dersom du eier en iPhone har faktisk mobilen en egen app kalt «Taleopptak» som gjør dette svært enkelt for deg. Men selv om det er enkelt å spille inn samtaler, betyr ikke det at det er helt fritt frem.  

Her ser vi nærmere på hvordan du går frem, men også hvilke regler som gjelder. 

Mikrofon for opptak

Er det lov å ta opp samtaler? 

Ja, det er lov å ta opp en samtale på en iPhone (eller en annen modell) så lenge du selv deltar i samtalen. Det som derimot er ulovlig etter norsk lov, er å lytte til andres samtaler eller «tappe» en annens telefon.   

Du bør være forsiktig med hva slags informasjon du lagrer på mobilen din da dette er et strengt lovregulert område. For å være på den sikre siden, anbefaler vi å alltid informere motparten om at samtalen blir spilt inn og be ettertrykkelig om aksept. 

Det er viktig å huske på at lydopptak av samtaler vil bli betraktet som personopplysninger og derfor ikke bør deles (for eksempel på sosiale medier). Vel, i hvert fall ikke uten samtykke fra motparten.   

Applikasjon som brukes til opptak

Er det gratis å ta opp en samtale på iPhone?  

Samtaler kan gratis tas opp på iPhone. Dette avhenger imidlertid av hva slags samtale du ønsker å ta opp. Er det en samtale som foregår der du er, kan du bruke Apple sin egen verktøy-app som heter «Taleopptak». Denne koster ingenting og er allerede installert på mobilen din.  

Hvis du derimot ønsker å ta opp en telefonsamtale, må du laste ned en ekstern app for dette formålet. Det finnes mange slike apper tilgjengelig i App Store. Noen av dem er gratis, mens andre koster penger.  

Det finnes egne lydopptaksmuligheter som er spesialdesignet for å ta opp nettopp samtaler. Du kan søke på «record calls» i App store, og du vil da få opp en rekke tilbud med diverse vurderinger. Det anbefales å teste ut hva som funker for deg.  

Få hjelp med transkribering! Fokusgruppe gir deg nyttig innsikt

Hvordan ta opp lyd på iPhone? 

Siden det finnes flere ulike apper og verktøy for å ta opp samtaler på iPhone, kan fremgangsmåten variere noe. Men dersom det er snakk om å bruke appen Taleopptak, gjør du slik: 

 

1. Finn «Taleopptak» blant appene på mobilen din 

2. Trykk på den runde, røde «record»-knappen for å starte opptaket 

3. Når du skal stanse opptaket, klikker du på «stopp»-knappen (rød firkant) 

 

Det er med andre ord veldig enkelt å ta opp en samtale på iPhone. I etterkant av opptaket kan du gi klippet navn eller redigere det. 

Mann når målene sine: Få hjelp med transkribering av intervju i forbindelse med kvalitativ forskning

Når er det smart å ta opp en samtale på mobilen? 

Det å ta opp lyd og behandle innholdet i etterkant kan være veldig nyttig. Skal du for eksempel gjennomføre et intervju for en masteroppgave eller lignende, er opptak på telefonen praktisk og enkelt.   

En av fordelene med å ta opp samtalen, er at du ikke risikerer å gå glipp av viktig informasjon. Å spille inn samtalen er også enklere enn å ta notater underveis. Når du er ferdig med å spille inn lydklippet, kan du behandle og bearbeide innholdet i etterkant.  

For å lettere kunne arbeide med materialet, kan det være en god løsning å transkribere teksten. Transkripsjon vil si å gjøre lydformatet om til tekstformat. Du vil da sitte igjen med en skriftlig gjengivelse av samtalen. Dette er lettere materiale å jobbe med etterpå! 

Motta hjelp med transkribering! Fokusgruppe gir deg nyttig informasjon

Få hjelp med transkripsjonen 

Transkribering kan være tidkrevende arbeid. Dersom du skulle ønske noe hjelp med dette, kan vi i Din Transkribent hjelpe deg. Blant våre tilbud vil du finne både ordrett og forenklet transkribering av ditt lydopptak.  

La oss hjelpe deg med å konvertere lyd til tekst – effektivt og presist!