iMovie | Lydopptak i film

Mange ønsker å redigere filmer i iMovie – enten det er ved å legge til lydopptak, effekter, musikk, overganger eller noe annet. Redigeringsprogrammet er nokså brukervennlig og oversiktlig, og passer derfor ypperlig for deg som lager YouTube-videoer eller lignende.

Her forklarer vi deg hvordan du kan bruke iMovie til å legge til lydopptak når du redigerer filmen din.

Hvordan legge til lydopptak i iMovie?

Først: Hva er iMovie?

iMovie er utviklet av Apple, og er ett av de fem programmene i utviklerens iLife-programsamling. Programmet er gratis, og kan lastes ned til både Mac og andre iOS-enheter (finnes som regel ferdiginnstilt på enheten). 

Med iMovie kan du enkelt redigere filmsnutter, enten det er snakk om hjemmevideoer eller videoer som skal deles på YouTube eller sosiale medier. Programmet er forholdsvis kraftig, men brukes kanskje først og fremst av privatpersoner og de som produserer film i småskala.

Sjekkliste: Slik legger du til lydopptak i iMovie

Hvordan legge til lydopptak i iMovie?

Du kan bruke iMovie om du har et lydopptak du ønsker å redigere inn i filmen. Programmet har eksisterende lydspor med lydeffekter og musikk som kan legges inn i snutten din. I tillegg til dette kan du legge til lydopptak fra iTunes, GarageBand eller lignende.

Du kan også legge til lydopptak fra MacBook Pro eller Air der du har brukt Taleopptak til innspilling.

Dersom du arbeider via en Mac, går du frem på følgende måte når du skal legge lydklipp eller musikk til filmen din:

 1. Klikk på «Lyd»
 2. Gå til «Biblioteker»
 3. Velg deretter «Musikk»
 4. Finn lydklipp eller låt (du kan lytte til klippene ved å holde musepilen over dem og klikke på avspillingsknappen)
 5. Dra valgt lydklipp fra medienavigering til tidslinje

Du kan også dra MP3-, M4A-, AIFF-, WAV- og MP4-lydfiler direkte fra Finder og over på tidslinjen. Når du drar filen til musikkbeholderen kan den brukes som bakgrunnsmusikk i filmen.

Eventuelt kan filen dras og legges inn under spesifikke deler av et klipp. Du vil da feste lydopptaket til filmen.

iMovie: Legg lydopptak til i filmen din

Kan man bruke iMovie til lydopptak?

Ja, det er mulig å spille inn lyd direkte gjennom iMovie. Dette lydopptaket kan deretter brukes i filmsnutten din om ønskelig. Slik går du frem om du ønsker å ta et iMovie-lydopptak: 

 1. Åpne iMovie-prosjektet ditt
 2. Klikk på O på tastaturet for å åpne Voiceover, eller gå til mikrofonen via verktøylinjen
 3. Velg mikrofon via «Spill inn fra» i menyen som dukker opp
 4. Gå til «Innebygget mikrofon» eller «ekstern mikrofon»
 5. Sett markøren i prosjektbiblioteket der lyden skal starte
 6. Spill inn lyd ved å snakke i mikrofonen
 7. Klikk et tilfeldig sted i klippet når du skal stanse innspillingen

Denne metoden kan være aktuell om du for eksempel ønsker voiceover i filmen din. Kanskje du har en video der du ønsker å forklare seeren noe underveis?

Du kan også bruke iMovie til lydopptak dersom du ønsker å spille inn et intervju, en forelesning eller lignende.

Dame som prøver å transkribere opptak: Slik bruker du lydopptak i iMovie

Tips til deg som gjør lydopptak med iMovie

Etter å ha gjort et lydopptak i iMovie, ønsker du kanskje å bearbeide innholdet. Om du for eksempel har utført et intervju, kan det være praktisk å ha en skriftlig versjon av innholdet. Dette kan du få til gjennom transkribering.

Transkribering handler enkelt forklart om å gjøre lyd om til tekst. Du kan da lytte gjennom lydfilen og skrive ned alt som blir sagt. Det finnes programmer for automatisk transkribering, men disse er ikke så veldig pålitelige siden programvaren ikke klarer å tolke alt som blir sagt.

Manuell transkribering er ofte mer praktisk og pålitelig, men kan være tidkrevende. Dette gjelder spesielt om lydklippet er av dårlig kvalitet.

Et generelt tips til deg som gjør iMovie-lydopptak, er å sørge for at det ikke er støy i bakgrunnen som forringer lydkvaliteten. Pass også på at du ikke snakker for tett på eller langt ifra mikrofonen, og snakk tydelig.

Motta hjelp med transkribering: Lær mer om lydopptak i iMovie

Motta hjelp med transkribering

iMovie kan brukes til redigering av filmer, og gjennom programmet kan du blant annet legge til musikk og lydeffekter. Du kan også lage voiceover som legges på filmen, eller spille inn lyd.

Om du ønsker en skriftlig gjengivelse av et lydopptak, kan du oppnå dette gjennom transkribering. Din Transkribent har dyktige transkribenter med lang erfaring, og sørger for at gjengivelsen blir korrekt og av høy kvalitet.

Kontakt oss for transkriberingshjelp!