Leie diktafon?

Når du skal ta opp et intervju eller en samtale, kanskje til og med en forelesning, kan en diktafon være et godt alternativ, i hvert fall for lyd. Selv om man tar opp lyden på et annet vis er et lokalt opptak via diktafon, en god måte å forsikre seg om at man faktisk får med alt på.

I et intervju, på en lokasjon utendørs eller borte fra en datamaskin og et stille opptaksrom, kan utstyr bli dyrt, om man skal satse stort, og så lenge man kan møtes ute, finnes det mindre dyre og enklere metoder man kan bruke, selv om man da ofte taper litt i kvalitet.

Det kommer helt an på hva man skal bruke det til, men en diktafon tar opp lyd i nærheten veldig bra, og kan kjøpes billig, utføres på mobiltelefon, med litt ekstrautstyr, eller leies. En diktafon fungerer veldig bra om det er to personer som prater, og i grupper, så lenge omstendighetene er stille nok.

Diktafoner er ofte lagde for tale, og er derfor gode på å fokusere opptaket på lyden som kommer fra at folk prater, og ikke ta opp så mye av det som skjer i bakgrunnen. Det er likevel avhengig av hvor stille det er i rommet, og man kan trenge flere opptakere hvis det er store rom og mange deltakere.

Mann som trykker på en skjerm

Digital diktafon

Digitale diktafoner lagrer alle opptakene dine i allerede digitalt overførbare filer, som man enkelt kan spille av og høre på, redigere og bruke i videre arbeid. Det blir som å ta opp et vanlig opptak på mobiltelefonen eller andre enheter, men med bedre maskinvare tilpasset til akkurat dette.

Diktafoner kommer også med båndopptaker, men disse lagringsformene krever ekstra bearbeidelse for å fungere og er et medium som ikke brukes noe særlig lenger, men likevel er en fin lagringsform for lokal lagring i fysisk form. De nye digitale diktafonene har ofte også bedre lydkvalitet.

Digitale lagringsformer tillater at man forbigår alle grensene man setter ved å ta opp på tape, og lydfilene er av veldig høy kvalitet. Det finnes mange forskjellige diktafoner som passer til ulike behov og ønskede lagringsformer. Enkelte prosjekter kan også ha retningslinjer fra oppdragsgivers side.

Pass på å finn ut hva de som skal jobbe videre med materialet ditt trenger og ønsker, samtidig som du holder deg til de retningslinjene som skolen, arbeidsgiveren din eller prosjektet ditt kommer med. Lagring av persondata og andres ord har også ofte lovverk knyttet til dem.

Mann snakker i megafon: Ta opp lyd på iPhone 6

Kjøp brukt

Det finnes godt utstyr å få leie av private aktører eller firmaer som spesialiserer i lydutstyr til salg og utleie. Du kan også kjøpe diktafoner relativt billig, spesielt hvis du ser på det private markedet. Mange trenger diktafoner over lengre perioder, men ikke permanent, og prøver å bli kvitt dem.

Gode diktafoner finnes på nettmarkeder hvor folk selger tingene sine etter bruk eller helt nytt, privat, og til lavere priser. Slike produkter blir ikke noe dårligere med mindre de blir skadet og fungerer helt fint til alle prosjekter hvor man skal ta opp lyd lokalt, eller må ha sikkerhetskopi av et møte.

Holder du på med et forskningsprosjekt eller et halvstort prosjekt på jobb, som kommer til å gå over et par måneder, er dette en reell løsning, da du også kan selge diktafonen igjen i ettertid, og få tilbake en del av pengene. Selv veldig godt brukt utstyr har verdi for mange private aktører.

Mange kjøper godt brukt eller ødelagte elektroniske produkter, og fikser dem opp og bytter deler som er skadet, og selger dem igjen. Det er også noe man kan gjøre selv, eller noen man kan oppsøke for å selge sin egen elektronikk, for eksempel en diktafon.

Leie diktafon: Hvor og hva?

Hvor og hva?

Du bør vite hva du leter etter når du handler etter en diktafon. Det finnes mange forskjellige typer, som alle har forskjellige formål. Noen er tilrettelagte for å ta opp møter i større rom med flere deltakere, andre er laget for en-til-en samtaler i stille omgivelser, gjerne inne.

Forskjellige båndopptakere eller digitale diktafoner finnes for leie hos forskjellige firmaer som driver med lyd og elektronikk. Selv firmaer som opererer med leveranser av lydsystemer og tilbyr tjenester for opptak og miksing av lyd, leier ut sitt private utstyr, så det gjelder bare å finne noe som passer.

For å vite hva du trenger, og hvor du får tak i det, må du vite hvilke omstendigheter du trenger å ta opptak i. Skal du ta opp et stort møte eller en samtale i et stort rom, gjerne i offentligheten, må man gjerne ha flere enheter, med mikrofoner som plukker opp veldig mye lyd.

I andre tilfeller, hvor man er i mindre rom eller vil ta opp mer sentral lyd, fra for eksempel et en-til-en intervju, holder det gjerne med mindre utstyr som ikke tar opp lyd fra like stort område, men er veldig godt spisset og konfigurert for slike omstendigheter.

Diktafon til tekst

Når du har gjort opptaket ditt, samme hvilken type diktafon du ender opp med, etter du har funnet en som passer til ditt behov, kan det hende at det er vanskelig å høre hva som blir sagt til tider, eller bare være ønskelig å få fjernet mye uviktig, ved å gjøre lydfilen om til en tekstfil.

Ved å skrive av alt som blir sagt i en lydfil, som et intervju, for eksempel, kan du enten få med ting som er vanskelige å høre uten å prøve veldig hardt, som er givende for arbeid i skolesammenheng, studier og arbeids sammenheng. Man slipper at ulyder kommer med, eller å gå glipp av ting.

Man trenger heller ikke å skrive av replikker nøyaktig slik de blir sagt, da det er mange lyder vi lager mens vi prater, og vi stammer og avbryter setninger. Dette kan gjøre det vanskelig å høre på når man er fokusert på, og jobber med noe annet. Denne formen for transkripsjon gjør det enkelt å lese.

Du kan da se gjennom intervjuet eller samtalen eller hva enn det er du har tatt opp, i tekstform, og klippe og lime ting derfra, inn i annet arbeid, eller dele det enkelt via e-mailer eller nettopplastninger. Man har også en god kilde å henvise til, hvis man arbeider med for eksempel et forskningsprosjekt.