Lydopptak av møter

Lydopptak av møter kan være nyttig i mange situasjoner. Ved å spille inn lyden under møtet trenger du ikke være redd for at ansatte går glipp av viktig informasjon. Dersom noen ikke kunne møtte opp, kan de enkelt spille av lydklippet i etterkant av møtet.

Før du spiller inn lyd under møter bør du imidlertid sørge for at lyden blir best mulig, og at du ikke bryter reglene om personvern. Vi skal her se nærmere på hva du bør ta hensyn til ved lydopptak av møter – både når det gjelder lydkvalitet, lover og regler!

Lydopptak med god lydkvalitet

Slik sikrer du god kvalitet på lydopptak av møter

Lydopptak av møter kan være utfordrende å lykkes med. Dette kan skyldes at enheten du spiller inn lyd med er utdatert, men også mange ytre faktorer. Det er blant annet viktig at møtedeltakerne ikke sitter for langt unna lydopptakeren. Plasser gjerne enheten midt på møtebordet.

Når du skal gjøre lydopptak av møter bør du først og fremst sikre at du har en lydopptaker som fungerer som den skal. Husk at du i de fleste tilfeller kan spille inn lyd med mobiltelefonen din. Enten du har iOS, Android eller andre enheter, kan du blant annet laste ned mange lydinnspillings-apper.

På mange mobiltelefoner finnes det også ferdiginnstilte apper som lar deg spille inn lyd. Disse appene fungerer som regel utmerket til lydopptak av møter. Mobilen kan til og med gi bedre lydkvalitet enn en gammel diktafon!

Du bør også sørge for at møtet avholdes et sted der det er lite støy. Dersom det er bråkete trafikk utenfor, kan det for eksempel være lurt å lukke vinduet. Det er også en fordel om møtedeltakerne ikke snakker i munnen på hverandre, og at alle snakker tydelig.

Man klør seg i hodet når han tenker på regler for lydopptak

Kan du ta lydopptak av en hvilken som helst samtale?

Mange er usikre på hvilke regler og lover som gjelder ved lydopptak av møter. Hovedregelen er at det er lov å spille inn lyd av samtaler og møter så lenge du selv deltar i samtalen.

Unntaket fra disse reglene er rent personlige og familierelaterte aktiviteter. Et eksempel på dette er at en datter spiller inn lyden av at moren leser en natta-historie for barnebarnet, for å forevige stunden. En trenger da ikke å informere om at lyd spilles inn, selv om det kan være greit å gjøre det.

I arbeidsgiverforhold skal partene i all hovedsak informere hverandre dersom lyd spilles inn. Ifølge Datatilsynet skal man ta hensyn til partene som er til stede i møtet, og vurdere den gitte situasjonen. Det er ryddig å informere alle om at lyden vil spilles inn, noe som stort sett vil være uproblematisk.

Dele lydopptak fra privat samtale?

Er det lov å dele private samtaler?

Det er viktig å ta hensyn til personvern, enten det er snakk om lydopptak av møter i privat eller profesjonell sammenheng. Hovedregelen er at du har lov å spille inn lyd av samtaler du selv tar del i, men du skal ikke dele opptaket for eksempel på sosiale medier uten tillatelse fra den andre.

Det beste vil være å informere alle parter i møtet om at lyden spilles inn. Du bør også be om tillatelse før du eventuelt publiserer lydklippet eller dets innhold i etterkant. Dette gjelder enten samtalen i møtet deles i form av et lydklipp eller transkribert tekst.

Mann transkriberer lydopptak fra møte

Motta hjelp til transkribering!

Lydopptak av møter kan være veldig nyttig. Som arbeidsgiver kan du for eksempel spille inn møtet og dele det med deltakerne i etterkant. På den måten kan alle lytte til det som ble sagt under møtet i etterkant. Dette kan for eksempel være nyttig dersom noen ikke hadde anledning til å delta.

Før du gjør lydopptak av møter er det lurt å ha en lydopptaker av god kvalitet. En mobiltelefon gjør som regel nytten. Sett deg også inn i hvilke lover og regler som gjelder. Generelt sett kan du gjøre lydopptak av møter du selv deltar i uten å gi beskjed, men det er greit å informere partene.

Når du har gjort lydopptak av møter kan det også være lurt å transkribere innholdet. Ved å gjøre lyd om til tekst kan også dem med hørselshemminger dra nytte av innholdet. Samtidig blir innholdet søkbart, noe som er veldig praktisk!

Kontakt Din Transkribent i dag, og få hjelp med å transkribere lydopptak av møter!