Lydopptak på iPhone 

Å bruke iPhone til lydopptak er en enkel og praktisk løsning for mange. Det er veldig behagelig å slippe å bære rundt på en ekstra lydopptaker eller diktafon. Mobilen din har du tross alt med deg overalt, likevel. På den måten kan du spille inn lyd på kort varsel.  

Her får du innsikt i bruksområder og hvordan du går frem! 

Snakkebobler: Er lydopptak i arbeidsforhold lovlig?

Når kan du spille inn et lydopptak på iPhone? 

Det er mange situasjoner hvor en iPhone kan være nyttig for lydopptak. Det kan for eksempel være snakk om en forelesning på skolen, eller innspilling av intervjuer til masteroppgaven.   

Samtidig bør du være obs på at det å spille inn lyd med iPhone eller andre enheter ikke bør gjøres ukritisk. På grunn av personvernregler, er hovedregelen at du kun kan ta opp samtaler som du selv er en del av. Hvis ikke, bør du be om tillatelse til innspilling av de det gjelder. 

Det er uansett god praksis å be om tillatelse til å spille inn et lydopptak før du setter i gang. Da slipper du at det oppstår problemer i etterkant, eller at du ikke kan bruke informasjonen du samlet inn. 

Taleopptak

Hvordan gjøre et lydopptak med iPhone? 

Apple har sine egne verktøy-apper. Disse appene medfølger din iPhone når du kjøper den, og er ferdig lastet inn på din mobil. Appen «Taleopptak» er blant disse. Dette er en veldig enkel og intuitiv app som lar deg gjøre lydopptak på få sekunder.  

Når du åpner appen vil du se en rød knapp som lar deg begynne opptaket. Trykker du på denne starter du innspillingen. Du kan pause og starte opptaket igjen gjennom hele innspillingen. I etterkant kan du redigere lydklippet etter eget ønske. Appen lagrer opptakene automatisk. 

App Store har også et bredt utvalg lignende apper. Disse kan være både bedre og dårligere, og de kan i noen tilfeller koste penger. Dersom en applikasjon du ser på har ekstrafunksjoner som koster penger, vil du bli opplyst om dette.  

Det finnes selvsagt også mer avanserte apper og verktøy som kan benyttes for å oppnå bedre kvalitet eller mer sømløs transkribering. Men taleopptak på iPhone er gratis og vil i mange tilfeller være bra nok. 

Liste med lover: Når er lydopptak i arbeidsforhold lov?

Finner du ikke appen for lydopptak på iPhone? 

Du kan enkelt teste Taleopptak-appen på iPhone og finne ut om den dekker ditt behov. Hvis du leter etter appen og ikke finner den, kan det være du har slettet den tidligere. I så fall er det bare å søke appen opp i App Store og laste den ned på nytt. 

Husk at du kan søke etter apper som allerede er installert på din iPhone. Dette er praktisk dersom du har et virvar av apper å lete gjennom!  

Støyfjerning på lydopptak

Hvor stor lagringsplass er det til lydopptak på iPhone? 

Utgangspunktet til Taleopptak-appen til iPhone er at du kan ta opp så langt opptak som du ønsker. Den eneste begrensingen kan komme i form av lagringsplassen du har tilgjengelig på mobilen.   

Man har gjerne ikke all verdens plass på mobilen, og har du mange taleopptak kan disse ta en del plass. Dersom du planlegger en lang lydklipp-innspilling, burde du sjekke lagringsplassen din på forhånd.  

Husk at iPhone tilbyr ekstra lagringsplass ved bruk av iCloud. Her kan du betale månedlig for ekstra iCloud-lagringsplass ved behov.  

Mann med stjernetegn

Gjør lydopptak om til tekst 

Et lydopptak er vel og fint, men skulle du kanskje ønske det var leselig eller at du kunne ha det foran deg? Hvis du har intervjuet noen eller spilt inn en lang forelesning, kan det være at du ønsker å ha innholdet nettopp skriftlig. På den måten kan du enkelt søke og finne frem til akkurat det du vil i etterkant.   

Dersom du vil gjøre lydopptaket på iPhone om til tekst, må lydklippet transkriberes. Det vil si at innholdet i lydfilen blir overført til skriftformat. Transkribering kan du helt fint gjøre selv, men arbeidet kan være veldig tidkrevende.  

Lydkvalitet, vanskelige dialekter og støy kan også medføre at det tar ekstra lang tid å transkribere klippet. Dersom du for eksempel er midt i en bachelor-oppgave, kan det være andre ting du heller ønsker å bruke tiden din på. Da kan du vurdere å gi jobben til noen andre. 

Dame får hjelp med transkribering av rettssak, og hopper av glede!

Få hjelp med transkribering av dine iPhone-lydopptak 

Synes du at transkribering er tidkrevende eller slitsomt? Pust ut – vi transkriberer gjerne lydklippet ditt for deg. På teamet vårt har vi dyktige transkribenter med årelang erfaring på feltet. De lytter gjennom klippet ditt og skriver ned det som blir sagt.  

Du kan bestille en forenklet transkribering, der pauseord og lignende utelates. Men du kan også motta en ord-for-ord-transkribering der alle lyder og ord skrives ned. Valget er ditt!