Lydopptak på Mac

Lydopptak på Mac kan være en fin løsning om du har behov for å spille inn lyd. Dette kan for eksempel være i forbindelse med et intervju, en forelesning eller lignende.

Har du en Mac foran deg, er det dessuten lekende lett å sette i gang med lydopptak. Du trenger ikke å installere noen ny programvare, og det er i tillegg helt gratis. Vi skal her se nærmere på lydopptak på Mac, og hvordan du går frem.

Hvordan gjøre lydopptak på Mac?

Hvordan spille inn lyd på Mac?

Dersom du ønsker å gjøre et lydopptak på Mac, er det enkelt å komme i gang. En Mac har nemlig et ferdiginstallert program kalt «Voice Memos» eller «Taleopptak». Ser du ikke programmet, kan du åpne Launchpad og søke. 

Skal du spille inn lyd, trenger du bare å åpne Voice Memos, og klikke på den store, røde knappen. Vil du stanse innspillingen, klikker du enkelt og greit på pauseknappen.

 

 1. Åpne Voice Memos
 2. Klikk på den røde knappen
 3. Lyden spilles inn
Tre personer jobber med lydopptak på Mac

Kan jeg gjøre skjermopptak og lydopptak på Mac og samtidig?

Ja! I mange situasjoner kan det være praktisk å spille inn både lyd og bilde, for eksempel hvis du skal demonstrere hvordan man gjør noe på datamaskinen. Hvis du ønsker å utføre et skjermopptak og lydopptak på Mac samtidig, klikker du bare på følgende taster:

 

 • Shift + Command + 5
 • Klikk på «Ta opp hele skjermen»
 • Klikk på «Valg» og «Innebygd mikrofon»
 • Spill av

Du kan også laste ned eksterne programmer som gir deg mulighet for å spille inn lyd og bilde samtidig. Men den allerede eksisterende løsningen fungerer veldig bra!

Forretningsdame med dårlig tid gjør lydopptak på Mac istedenfor å ta notater

Når har jeg behov for lydopptak på Mac?

Lydopptak på Mac kan være nyttig i mange forskjellige situasjoner. Det kan for eksempel være veldig nyttig å spille inn lyd på Mac-en din dersom du skal ha et intervju i forbindelse med en master- eller bacheloroppgave.

Forskningsintervjuer kan fint spilles inn med Voice Memos, for deretter å transkriberes ved behov. Lydopptak på Mac kan også være nyttig i forbindelse med avhør, rettssaker eller i andre situasjoner.

Person spiller inn lyd på mobil istedenfor å gjøre lydopptak på Mac

Kan jeg spille inn lydklipp på iPhone?

Lydopptak på Mac fungerer bra, men noen ganger kan det være mer praktisk å bruke mobiltelefonen som opptaker. En mobil er lettere og mindre enn en Mac, og derfor et mer fleksibelt redskap for opptak.

Du kan fint bruke en iPhone som opptaker, og enheten har – i likhet med Mac – en innebygget lydopptaker kalt Voice Memos eller Taleopptak.

Personer jobber med taleopptak på Mac

Hvor er Taleopptak på iPhone?

Dersom du ønsker et mer fleksibelt alternativ til lydopptak på Mac, kan du benytte deg av Taleopptak på iPhone. Denne appen er som regel ferdig installert på telefonen din, og ligger blant de andre appene.

Du kan eventuelt lete etter appen ved å søke etter den, eller ved å spørre Siri om å lokalisere den.

Maksimal lengde på taleopptak på Mac og iPhone?

Taleopptak på iPhone og lengde

Dersom du skal gjøre lydopptak på Mac, er du nok ikke så bekymret for lengden. Men hva om du skal spille inn lyd på mobilen? Hvor langt kan et taleopptak på iPhone være? Mobilen har ofte mindre lagringsplass enn Mac-en, og derfor lurer mange på dette.

Det er imidlertid ingen fastsatt grense for lengde, og hvor langt lydklippet ditt kan være avhenger av lagringskapasiteten din.

Lagringskapasiteten vil igjen avhenge av hvor mange GB lokal lagringsplass du har på enheten, samt valgt skylagrings-løsning gjennom iCloud.

Generelt sett skal det ganske mye til for å gå tom for lagringsplass når det kommer til innspilling av lydklipp. Disse filene tar langt mindre plass enn videoklipp.

Sjekkliste for lydopptak på Mac og iPhone

Finnes gratis opptak av telefonsamtaler på iPhone?

Det finnes en rekke apper som lar deg gjøre opptak av telefonsamtaler på iPhone. Som regel finnes det ikke noen ferdig installert app for dette på telefonen fra før. Men du kan finne en rekke apper som er gratis, som kan brukes til dette formålet.

Søk i App Store dersom du ønsker en oversikt. Før du begynner å spille inn telefonsamtaler, bør du imidlertid sette deg inn i lover og regler for lydopptak av samtaler. Generelt sett må du selv være en del av samtalen om du skal kunne spille den inn.

Er du ikke en del av samtalen, må du som regel informere partene om at lyden spilles inn før du setter i gang.

Blyant indikerer transkribering av lydopptak på Mac

Hvorfor transkribere lydopptak fra Mac? 

Lydopptak fra Mac (eller iPhone for den saks skyld) kan være nyttige, siden du kan spille inn mye informasjon på kort tid. Det er praktisk å spille inn lyd for eksempel i en intervjusituasjon, siden du da slipper å skrive ned alt du hører underveis.

Men for å få nytte av innholdet i samtalen i etterkant, er det som regel nødvendig å overføre samtalen til skriftlig format. Ved å gjøre lyd om til tekst, altså transkribere samtalen, kan du oppnå mange fordeler. Her er noen av dem:

 

 • Ord i samtalen blir søkbare
 • Du finner lettere frem til ulike deler av innholdet i samtalen
 • Intervjuet eller samtalen blir mer SEO-vennlig i søkemotorene
 • Enklere å analysere innholdet i etterkant
 • Personer som har nedsatt hørsel kan få glede av innholdet
 • Enklere å lagre – filen tar mindre lagringsplass enn en lydfil!
Få noen til å transkribere lydopptak på Mac for deg

Motta hjelp med transkribering av lydopptak

Det å gjøre lydopptak på Mac er en enkel sak, og kan være nyttig i mange situasjoner. Enten du har spilt inn lyden av et intervju, avhør eller lignende, kan det være nyttig å transkribere samtalen etterpå.

Mange oppdager fort at det å transkribere innhold er tidkrevende og ofte vanskelig. Man må ofte spole frem og tilbake i lydklippet for å få med seg hva som blir sagt, og prosessen tar tid.

Automatisk transkribering er som regel ikke mye til hjelp, siden roboter sjelden klarer å tolke alt som blir sagt i en samtale korrekt. Dette kan skyldes alt fra lydkvalitet til dialekt. Derfor er det mest gunstig å velge manuell transkribering.

Dersom du har behov for hjelp med transkribering av lydopptak fra Mac eller andre enheter, kan Din Transkribent hjelpe deg. Vi leverer det ferdig transkriberte innholdet innen kort tid, og har dyktige transkribenter med et godt øre for lyd. Kontakt oss i dag for hjelp!