Lydopptak på mobil

Lydopptak på mobil er en fleksibel og lett tilgjengelig måte å spille inn lyd på! De aller fleste har en smarttelefon tilgjengelig, og kan dermed spille inn lyd når og hvor som helst.

Enten du bruker iPhone, Windows Phone eller Android, er lydopptak på mobil en enkel og uproblematisk prosess. Men blir egentlig lydkvaliteten like god på mobil som på laptop? Og er det lov å spille inn lyd uten å be om tillatelse?

Vi ser nærmere på saken, og forklarer deg i tillegg hvordan du får best mulig lyd ved lydopptak på mobil!

Taleopptak på Mac

Lydopptak på PC eller mobil – hva er best?

Med dagens teknologi er lydopptak enkelt å gjennomføre enten du bruker Mac, PC, nettbrett eller mobiltelefon. Tiden der man måtte drasse på en diktafon er for lengst forbi. Men hvilke enheter er egentlig best egnet for lydopptak – mobil eller PC?

I de fleste tilfeller vil det ikke være noen merkbar forskjell. Dersom du har med deg Mac eller bærbar PC på en forelesning, kan du fint spille inn lyd med enheten din.

I noen tilfeller vil mobiltelefonen likevel ha en mer sensitiv mikrofon enn PC-en, siden mobilen jo er designet for å snakkes i. Det som også er verdt å merke seg, er at det er enklere å ta med seg en mobil enn en MacBook eller PC.

Mobilen er liten og tar minimalt med plass, noe som gjør lydopptak på mobil hakket bedre enn lydopptak med PC! Dette handler imidlertid om smak og behag – og noen vil nok foretrekke å spille inn lyd med Mac eller PC. Sistnevnte kan for eksempel være nyttig på forelesninger.

Taleopptak vist med lydbølger

Er skjult taleopptak lov?

Mange er usikre på hvilke lover og regler som gjelder ved lydopptak på mobil. Reglene er de samme uavhengig av hvilken enhet du bruker som lydopptaker. Ifølge Datatilsynet kan man fritt spille inn samtaler man selv er del av.

Det gjelder å utvise skjønn når taleopptak skal gjøres. Dersom formålet med skjult taleopptak er personlig (f.eks. å spille inn lyd fra forelesning), trenger du neppe å be om tillatelse. Skal du derimot spille inn lyd av private samtaler du ikke selv tar del i, må du be om tillatelse først.

Skjult taleopptak er med andre ord lov når du selv tar del i samtalen, så fremt opptaket ikke skal publiseres på nett eller lignende. For ordens skyld kan det være greit å informere alle relevante parter om at det gjøres lydopptak på mobil.

Lydopptak vist med lydbølger

Slik tar du opp lyd med høyest mulig kvalitet

Når du skal gjøre lydopptak med mobil finnes det mange ytre faktorer som kan påvirke lydkvaliteten. Dette kan være alt fra trafikkstøy og vind, til mennesker som snakker i bakgrunnen. Forsøk å spille lyden inn i et rom uten forstyrrelser, om det lar seg gjøre.

Du bør også sørge for at du ikke har lydopptakeren for langt fra lydkilden (den eller de som snakker). Når du gjør lydopptak på mobil er en avstand på 1–2 meter fra lydkilden ofte tilstrekkelig.

Det kan også være en fordel om den som snakker på lydopptaket snakker tydelig og passelig høyt. Optimalt sett bør ikke folk snakke i munnen på hverandre, da dette kan vanskeliggjøre tolkning av lydklippet i etterkant.

Sjekk også innstillingene på enheten før du gjør lydopptak på mobil. Du kan ofte justere volum på lyd inn. Det er ofte mulig å aktivere støyreduksjon også, noe som kan være nyttig.

  • Unngå støyfulle områder
  • Ha lydopptakeren passelig nærme den/de som snakker
  • Snakk høyt og tydelig
  • Ikke snakk i munnen på hverandre
  • Optimaliser lydinnstillingene på mobilen
Mann jobber med transkribering av lydopptak fra mobil

Motta hjelp til transkribering

Lydopptak på mobil kan være veldig nyttig, enten du skal spille inn en forelesning, møte eller et intervju. Det er enkelt å sette i gang, da det finnes mange apper for lydopptak til iOS og Android. Lydopptak på mobil er ofte mer fleksibelt og enkelt enn lydopptak på PC.

Før du spiller inn lyd kan det være lurt å informere den/de som snakker om at lyden spilles inn. Hovedregelen er imidlertid at det er lov å gjøre skjult opptak av samtaler du selv tar del i.

Det er også lurt å optimalisere lydkvaliteten på opptaket. Lydopptak på mobil blir som regel best i stille omgivelser og med passelig avstand til den som snakker. Du kan også optimalisere lydinnstillingene på enheten. Dette gjør det enklere å transkribere innholdet i etterkant.

Dersom du trenger hjelp til å transkribere lyd til tekst, kan Din Transkribent hjelpe deg. Vi transkriberer alt fra intervjuer til forelesninger. Kontakt oss i dag for raskt og pålitelig transkripsjon!