Lydopptak på PC – slik går du frem

Lydopptak på PC er en enkel løsning når du skal spille inn lyd fra et intervju eller lignende. Det er ikke nødvendig å kjøpe inn en dedikert lydopptaker, når du kan bruke enhetene du har for hånd.

 I dag benytter de fleste PC eller mobil når de skal spille inn lyd. Dersom du bruker en Windows-PC, er lydopptak en enkel sak. Vi skal her forklare deg hvordan du går frem, og se på hvilke alternativer som finnes!

Lydopptak på PC lagres i mappe

Hvordan ta opp lyd på PC?

Når vi her snakker om lydopptak på PC, mener vi lydopptak med Windows. De fleste nye operativsystemer fra Windows har innebygde verktøy som lar deg spille inn lyd. På Windows 10 finner du for eksempel verktøyet Taleopptak.

 Dette verktøyet er utmerket når du skal spille inn lyd fra en forelesning eller et intervju. På eldre operativsystemer finner du gjerne et tilsvarende verktøy under navnet Lydinnspilling.

 Det er veldig enkelt å sette i gang med lydopptak gjennom Taleopptak. Du kan søke etter verktøyet via søkemuligheten på Windows. Finner du det ikke, kan programvaren lastes ned i app-butikken. Her er fremgangsmåten for lydopptak på PC:

 1. Åpne Taleopptak i Windows
 2. Spill inn lyd ved å trykke på den store innspillingsknappen midt på skjermen
 3. Bruk eventuelle markører dersom du vil merke viktige punkter i lydklippet
 4. Rediger lydklippet ved behov etter innspilling – du kan blant annet endre navnet
 5. Lydklippet lagres i Dokumenter -> Lydinnspillinger
Transkribering av lyd på PC

Mange alternativer for lydopptak

I dag eier de fleste av oss mer enn én digital duppeditt. Sannsynligheten er stor for at du kan spille inn lyd på flere av disse. Dersom lydopptak på PC ikke fungerer for deg, finnes det derfor mange gode alternativer.

 Vi skal nå se nærmere på forskjellige muligheter du har for å spille inn lyd. Du kan blant annet bruke iPhone, Teams og Mac!

Lydfil fra lydopptak på PC

Lydopptak på iPhone

Foruten lydopptak på PC, kan du fint spille inn lyd med en iPhone. Dette kan blant annet gjøres med den fabrikkinnstilte appen Taleopptak. Denne er ferdig installert på telefonen din. Finner du den ikke, kan du laste den ned på nytt via App Store.

 Prinsippet bak Taleopptak er like enkelt som lydopptak på PC. Du åpner appen og setter i gang innspillingen ved å trykke på «spill inn»-knappen.

 I App Store finner du også en rekke andre apper som kan brukes til lydopptak. Vi kan blant annet nevne appen «Lydopptak – taleopptak» fra Linfei Ltd. Mulighetene er mange!

Transkribere lydfil fra lydopptak på PC

Lydopptak online

Det er ikke nødvendigvis slik at du må installere programvare på enheten din for å spille inn lyd. Du kan også utføre lydopptak online, noe som er minst like enkelt.

 Det finnes mange nettsider som tilbyr lydopptak på nett. Googler du «lydopptak online», får du opp mange treff. Vi kan for eksempel nevne Vidmore og BearRecord.

Transkribent i arbeid med lydopptak fra PC

Lydopptak på Mac

Lydopptak på Mac kan utføres på flere måter. Du kan blant annet bruke Taleopptak-appen (ja, den samme som iPhone har). Appen finnes i Launchpad, der den enten er lagret som «Taleopptak» eller «Voice Memos».

 Du kan også utføre lydopptak på Mac ved hjelp av QuickTime Player. Fremgangsmåten er like enkel som ved lydopptak på PC:

 1. Åpne QuickTime Player på Mac
 2. Klikk på «Arkiv»
 3. Velg «Nytt lydopptak»
 4. Velg ønsket alternativ for opptak i «Valg»-menyen
 5. Volum kan justeres med volumknappen
 6. Trykk på «Ta opp» for å spille inn lydopptak på Mac
Lydfil fra lydopptak på PC

Lydopptak på Chromebook

Dersom du har Chromebook kan du også spille inn lyd. En Chromebook kjører ikke på hverken Windows- eller MacOS-operativsystem. Istedenfor kjører datamaskinen på et Google Chrome-OS basert på Linux.

 På Chromebook kan du spille inn lyd på flere måter. Du finner blant annet et brukervennlig verktøy i Google Play, kalt Lydopptaker. Denne appen er enkel å bruke, og et godt alternativ til lydopptak på PC med Windows.

Word-dokument for transkribering av lydopptak på PC

Taleopptak på Teams

Dersom du har møter på Teams, kan det være praktisk å spille inn det som sies. På den måten kan du sikre at du ikke går glipp av det som blir sagt under viktige møter.

 Skal du spille inn et lydopptak på Teams, er fremgangsmåten enkel. Klikk på menyen (tre prikker) via Teams. Du kan se disse prikkene under «Flere handlinger». For å spille inn trenger du bare å klikke på «Start innspilling». Opptaket starter umiddelbart.

 For å stoppe opptaket klikker du nok en gang på de tre prikkene, og deretter på valget «Stopp innspilling». Etter at opptaket er ferdig, kan du få tilsend en link fra Teams. Fra denne linken kan du streame opptaket.

Lydopptak på PC på forelesning

Transkribering – overfør lyd til tekst

Har du gjort et lydopptak på PC, Mac, Chromebook, iPhone, Teams eller andre plattformer? Et opptak kan gi deg viktige ressurser, og du slipper å ta notater under forelesninger, møter eller intervjuer.

 Samtidig er det ikke til å legge skjul på at det er vanskelig å bearbeide innholdet i etterkant. Du kan ikke søke på innhold i lydfilen, og må spole deg frem for å finne spesifikke ting. Dette kan løses med transkribering, som innebærer at lyd gjøre som til tekst.

 Under transkribering vil innholdet fra lydfilen bli konvertert til skriftlig format. Derfor får du blant annet mulighet til å søke på stikkord. Dette gjør det mye enklere å bearbeide innholdet.

 Transkribering er også aktuelt for studenter som har intervjuet noen til en bachelor- eller masteroppgave. Også advokater, leger og andre benytter transkribering flittig.

 

Lydopptak på PC transkriberes til tekst

Trenger du hjelp med transkribering av lydopptak på PC?

Lydopptak på PC er enkelt, og kan blant annet utføres gjennom appen Taleopptak på Windows. Du finner også gode muligheter for lydopptak via Mac, Chromebook, iPhone og på nett. Mulighetene er mange, og de fleste løsningene er veldig brukervennlige.

 Dersom du har behov for transkribering av lydfil, er kanskje dette noe du ønsker hjelp med. Prosessen kan være ganske tidkrevende og slitsom. Heldigvis kan vi ta oss av hele prosessen for deg.

 Kontakt Din Transkribent i dag, og motta en ferdig transkribert tekst!