Lydopptaker til intervju

Det å bruke en lydopptaker til intervju er både praktisk og smart. Du slipper å notere ned alt intervjuobjektet sier underveis, og risikerer ikke å gå glipp av sentral informasjon. Det finnes dessuten mange muligheter for innspilling, og de fleste koster heller ingenting!

Vi skal her se nærmere på lydopptakere til intervju, og presentere mulighetene som finnes. Finn også ut hvordan du kan sikre deg best mulig lyd på klippet!

Mann ser i kikkert: Slik velger du lydopptaker til intervju

Hva er beste lydopptaker til intervju?

Når du skal velge lydopptaker til intervju, finnes det mange muligheter. Vi kan for eksempel nevne tradisjonelle opptakere, som for eksempel diktafoner. Dette er egne innspillingsenheter som brukes til å spille inn og lagre lyd på.

Diktafon er imidlertid ikke like vanlig å bruke i dag som det var for kanskje 15–20 år siden. I dag har båndopptakere i stor grad blitt erstattet av apper og online lydopptakere. Det betyr at du kan spille inn lyd direkte fra mobiltelefonen, nettbrettet eller datamaskinen din.

Mange enheter har allerede en app for lydopptak installert. Både Android, iOS og andre operativsystemer for mobil inkluderer egne apper til dette formålet. På iPhone finner man for eksempel appen Taleopptak.

Du står også fritt til å laste ned apper du kan bruke som lydopptaker til intervju på mobilen din. I app-butikker finnes det både gratis og betalte lydopptaker-apper – alt etter hvilke behov du har.

Mann bruker lydopptaker til intervju via PC

Hvordan bruke en lydopptaker under intervju?

Når du skal spille inn lyden under et intervju, er det først og fremst viktig å tenke over de omkringliggende forholdene. Er det mye støy i området? Det beste er som regel å finne et stille rom uten trafikkstøy eller folk som snakker i bakgrunnen.

Foruten en god lokalitet, er det lurt å sørge for at lydopptakeren er plassert i en passelig avstand fra intervjuobjektet. Dette er viktig for å «fange opp» lyden best mulig. Én meter (eller mindre) er som regel en grei avstand.

Plasser gjerne mobilen eller andre lydopptakere på bordet foran intervjuobjektet, eller bruk mikrofon på et stativ. Det er irriterende å lytte gjennom lydklippet etterpå bare for å oppdage at lydkvaliteten er dårlig,

Når det kommer til selve bruken av lydopptakeren, er det som regel veldig enkelt å spille inn lyd. Bruker du en app, er det som regel bare å trykke på en knapp – og så er du i gang. Forsikre deg alltid om at lydopptaket har startet før du setter i gang med intervjuet.

Mann leser opp transkribert tekst laget etter lydopptaker brukt ved intervju

Hva gjør jeg med lydopptaker etter intervjuet?

Når du er ferdig med å bruke lydopptaker til intervju, har du som regel en lydfil å forholde deg til. Dette kan fungere fint for mange, men det er også en del som foretrekker å overføre innholdet til et skriftlig dokument. Det å omgjøre lyd til tekst kalles for transkribering.

Det er nemlig en rekke fordeler ved å ha innholdet fra intervjuet skriftlig. Ble intervjuet utført i forbindelse med en masteroppgave eller lignende, kan du enkelt analysere innholdet ved hjelp av koding. Det blir også lettere å søke seg frem til spesifikt innhold i intervjuet.

Noen synes også at det er greit å ha et intervju skriftlig dersom det skal publiseres – for eksempel på en blogg eller i sosiale medier. Husk at når innholdet er skriftlig, blir det også mer SEO-vennlig (altså enklere å finne i søkemotoren). Dette kan gi mer trafikk til siden din.

Mann som jobber med transkribering: Bruk en lydopptaker til intervju

Hvordan transkriberer man?

Det å transkribere er noe man potensielt kan gjøre selv, dersom man har tid og lyst. Da lytter du til intervjuet, og skriver ned innholdet litt etter litt. Prosessen vil ofte være tidkrevende, og spesielt tidkrevende er det når lydkvaliteten ikke er helt optimal.

Alternativt kan man bruke en transkriberingstjeneste. Det går an å bruke automatisk transkribering, men da vil feilprosenten ofte være høy.

Du bør derfor lytte til intervjuet og kontrollere at alt stemmer, noe som vanligvis er nesten like tidkrevende som å transkribere fra bunnen av. De fleste automatiske transkriberingsprogrammer vil dessuten kun gi deg et visst antall minutter gratis, før du må betale.

Det kanskje enkleste alternativet – som også vil gi det beste (og mest pålitelige) resultatet – er manuell transkribering gjennom et transkriberingsbyrå. Da vil en transkribent høre gjennom klippet og transkribere det for deg.

To personer håndhilser: Her er alt du må vite om lydopptaker til intervju

Motta hjelp til å transkribere intervju fra lydopptaker

Det å bruke en lydopptaker til intervju kan være både smart og effektivt, siden du kan fange opp alle detaljer fra samtalen og slippe å ta notater. Når du ønsker å overføre intervjuet til skriftlig form, trenger du kanskje transkriberingshjelp.

Din Transkribent hjelper deg med transkribering av intervju fra lydopptaker, og leverer tekst av høy kvalitet. Vi lytter gjennom klippet og skriver ned alt som sies underveis, enten du ønsker verbatim (ordrett) eller intelligent verbatim (forenklet) gjengivelse av innholdet.

Kontakt oss nå for ekspresshjelp!