Mac lydopptak

Mac lydopptak er enkelt å sette i gang med, og kan komme til nytte i en rekke situasjoner. Dersom du er usikker på hvordan taleopptak gjøres med denne Apple-enheten, bør du lese videre!

Vi skal her se nærmere på Mac lydopptak, og hvordan du kommer i gang. Vi skal også forklare deg hvordan du bruker iPhone til taleopptak, dersom du foretrekker dette.

Mac lydopptak – når kan det brukes?

Når passer det å bruke Mac til lydopptak?

Det å bruke en Mac til lydopptak kan være veldig praktisk dersom du har behov for å spille inn en samtale eller lignende.

Det finnes lydopptakere som er både lettere og mer mobile enn en Mac, men har du likevel Mac-en med deg, kan du godt bruke den til opptak.

Mac lydopptak blir utført av smilende personer

Taleopptak på Mac under intervju

Under et intervju kan du fint bruke en Mac til lydopptak. Du kan da plassere Mac-en på bordet midt mellom deg og intervjuobjektet. Har du behov for å ta notater eller lignende underveis, eller gjøre research, kan Mac-en brukes mens intervjuet pågår.

Det kan for eksempel være praktisk å bruke Mac til lydopptak dersom du utfører et kvalitativt intervju til en master- eller bacheloroppgave. Mac lydopptak kan også være aktuelt for journalister som utfører dybdeintervjuer med ulike profiler.

Mac lydopptak under forelesning

Mac til lydopptak på forelesning

Mange studenter og skoleelever tar med seg en Mac når de skal på forelesning, noe som kan være praktisk med tanke på notater. Dersom du synes det er stressende å ta notater mens foreleseren snakker, kan du med fordel ta lydopptak av forelesningen.

Et Mac lydopptak av forelesningen gjør at du kan lytte gjennom forelesningen på nytt dersom du ønsker det. Du kan også skrive eventuelle notater i eget tempo, og pause klippet ved behov.

Person jobber med Mac lydopptak

Hvordan bruke Mac til lydopptak?         

Det er enkelt å bruke Mac til lydopptak. Det finnes innebygget programvare på Mac-maskinen din som lar deg utføre lydopptak helt gratis. Du trenger altså ikke å laste ned ekstern programvare, selv om dette også er en mulighet, naturligvis.

Mac-enheten din har innebygde mikrofoner, slik at enheten kan spille inn lyd uten ekstra tilkobling av mikrofoner.

Dersom du ønsker å bruke Mac til lydopptak, går du frem på følgende måte:

  1. Åpne programmet «Voice Memos» eller «Taleopptak» (kan søkes opp i Launchpad)
  2. Trykk på den røde knappen for å starte lydopptak
  3. Pause ved behov, og klikk på «Fortsett» for å fortsette innspillingen
  4. Trykk på «Ferdig» når innspillingen skal lagres
  5. Gi navn til filen via menyen til venstre

Du kan gjøre lydopptak enten med eller uten filming av skjermen din. Ønsker du å filme skjermen mens du spiller inn lyd, kan du klikke på tastene «cmd» + «shift» + «5». Da får du opp flere valgmuligheter for skjermopptak, med eller uten lyd.

Person jobber med Mac lydopptak

Kan jeg gjøre lydopptak med iPhone app?

Du kan også gjøre lydopptak med andre Apple-enheter. Lydopptak med mobil fungerer som regel veldig bra. Har du for eksempel en iPhone, vil du finne Taleopptak-appen også der.

Du kan eventuelt åpne App Store og finne andre tilsvarende apper der. Dette kan være aktuelt om du ønsker en mer avansert app for lydopptak, for eksempel med muligheter for å redigere lydklippet i etterkant.

Sjekkliste for Mac lydopptak

Er taleopptak på iPhone gratis?

Ja, dersom du bruker appen Taleopptak på iPhone, er dette helt gratis. Det eneste som kanskje kan medføre kostnader, er hvis lydklippet er veldig langt og derfor tar opp mye plass. Da kan du måtte oppgradere din iCloud-lagringsplass om du ikke har nok lokal lagringsplass.

Laster du ned en ekstern app på iPhone for lydopptak, kan du risikere at appen koster penger. De fleste appene er imidlertid gratis. Du kan uansett se hvorvidt appen er gratis eller ikke før du laster den ned.

Mann leter etter svar om Mac lydopptak

Taleopptak på iPhone og lengde

Gjør du et Mac lydopptak, tenker du sikkert ikke så mye over lengden på klippet. En Mac har stort sett rikelig med lagringsplass. De fleste nyere iPhone-enheter har også mye lagringsplass, men som regel mindre enn en Mac.

Du trenger likevel ikke å bekymre deg så mye for lengden på klippet, for et lydopptak tar mye mindre plass enn et videoklipp.

Det er ingen oppgitt maksimal lengde for hvor langt et lydopptak på Mac eller iPhone kan vare. Ditt lagringsabonnement i iCloud og lokal lagringsplass vil derfor være helt avgjørende for hvor langt klippet kan være.

Personer jobber med transkribering av Mac lydopptak gjennom samarbeid

Transkribering av Mac lydopptak

Har du et Mac lydopptak som du gjerne skulle hatt skriftlig? Lyd kan være praktisk i mange tilfeller, men tekst er som regel enklere å jobbe med. Transkribering er prosessen der lyd gjøres om til tekst, og kan by på en rekke fordeler.

Transkribering av Mac lydopptak gir deg blant annet mulighet til å søke på ord og fraser i et intervju eller lignende. Dette kan være veldig praktisk om du har et kvalitativt forskningsintervju eller lignende.

Transkripsjon av et lydopptak kan også være gunstig om innholdet skal publiseres på nett. Dette skyldes igjen søkbarhet, siden tekst kan tolkes av Google, noe lyd ikke kan. Ved å ha innholdet skriftlig, kan man derfor finne det i søkemotoren.

Husk også på at dersom du transkriberer et Mac lydopptak, vil det bli mulig for personer med dårlig eller manglende hørsel å tolke innholdet. 

Få hjelp med transkribering av Mac lydopptak

Motta hjelp til å overføre innhold fra lyd til tekst

Mac lydopptak er enkelt å sette i gang med, og kan tas i bruk både på forelesninger og når du skal intervjue noen. Ved å transkribere innholdet ditt, kan det bli både søkbart og mer tilgjengelig.

Har du et forskningsintervju eller lignende som du ønsker å transkribere, kan Din Transkribent hjelpe deg. Vi transkriberer alt innhold manuelt, slik at leveransen blir en troverdig og korrekt gjengivelse av lydopptaket.

Våre transkribenter har lang erfaring, og jobber til daglig med transkribering av både rettsaker, forskningsintervjuer og lignende.

Ta kontakt med oss i dag, og motta hjelp med å transkribere lydopptaket ditt – raskt, budsjettvennlig og effektivt!