Opptaker iPhone

Med en opptaker på iPhone kan du enkelt spille inn lyd under intervjuer, forelesninger eller lignende. Dette er gjerne lydopptak som skal transkriberes, og god lydkvalitet er derfor viktig.

Det finnes en rekke apper som kan installeres på mobiltelefonen dersom du ønsker en opptaker på din iPhone. Mange av disse er dessuten helt gratis, noe som gjør opptak av lyd lett tilgjengelig for alle.

Hvilke apper for lydopptak på iPhone er best? Sjekk ut vår guide, og få best mulig lydkvalitet på opptakene du gjør med mobiltelefonen din!

Diktafon

Bruk iPhone som diktafon

Bruk av tradisjonell diktafon er nok ikke like vanlig i dag, som det var for noen år siden. Diktafoner er små apparater som gjør det mulig å spille inn digitale lydopptak, og har gjerne et SD-kort og USB-forbindelse.

Du trenger imidlertid ikke å drasse rundt på en diktafon, når du kan bruke mobiltelefonen til det samme formålet. Det finnes nemlig en rekke diktafon-apper til iPhone.

Ved å bruke en opptaker på iPhone, har du praktisk talt en diktafon med deg i lomma uansett hvor du er.

Applikasjon som brukes til opptak

Taleopptak i app

Noen mobiltelefoner har innebygde funksjoner for lydopptak. Har du iPhone, har du sannsynligvis en innebygget opptaker kalt «Taleopptak». Denne appen er brukervennlig og enkel, og gir deg blant annet følgende muligheter:

  • Synkronisering av lydopptak via iCloud: Spill inn lyd fra enten iPhone, Mac eller iPad, og få tilgang til opptakene fra alle enhetene dine.
  • Organiser lydopptak i egne mapper
  • Forbedring av lydopptak: Mulighet for å fjerne bakgrunnsstøy eller ekko

Dersom du er på utkikk etter en god opptaker til iPhone, finnes det også mange andre gode muligheter. Her er noen av våre favoritter: 

  • Taleopptak (innebygget Apple-app)
  • Lydopptak – taleopptal (Linfei Recorder)
  • Lydopptak Pro (Linfei Recorder)
  • Taleopptaker (Voz)
Tips til bruk av opptaker

Tips til bruk av opptaker

Med en opptaker på iPhone har du mulighet til å spille inn lyd fra både forelesninger, intervjuer og lignende. Selv om du i mange tilfeller kan redigere bort støy i etterkant, kan det lønne seg å ta visse forhåndsregler for å bedre opprinnelig lydkvalitet.

Det er for eksempel viktig å plassere din iPhone-opptaker i passelig avstand fra lydkilden. Er den for nærme vil lyden ofte kunne bli skurrete og vanskelig å tyde. Er opptakeren for langt borte fra lydkilden, vil lyden naturligvis bli lavere.

Hvor lang avstand som er passelig, kommer helt an på hvor høy lyden er. Skal du spille inn en vanlig samtale, er ofte én til to meter passelig avstand. Er du på et foredrag med høy lyd over høyttalere, kan du ofte tillate deg mer avstand. 

Ellers er det smart å unngå steder med mye støy. Planlegger du et intervju, er det best om dette ikke utføres på en kafé med mye bråk og støy, eller langs sjøen der det blåser mye.

Transkribere lydopptak

Derfor bør du transkribere lydopptak

En opptaker for iPhone er midt i blinken dersom du har behov for å spille inn lyd. Skal du for eksempel intervjue noen, er det vanskelig å notere ned alt som blir sagt i sanntid. Med en opptaker kan samtalen flyte naturlig, og innholdet kan prosesseres etterpå.

Det samme gjelder dersom du er på forelesning. Det er vanskelig å følge med på alt som blir sagt og samtidig ta notater. Spill heller inn lyden med en opptaker på din iPhone.

For å få best mulig oversikt over innholdet du spiller inn, er transkripsjon ofte nødvendig. Dette går ut på å overføre innholdet fra lydklipp til skriftlig form. Er for eksempel intervjuet ditt en del av en masteroppgave, må du ha det i skriftlig form.

Det samme gjelder journalister som foretar intervjuer. Når en nyhetssak eller lignende utføres, vil det som regel være ønskelig å ha intervjuet skriftlig. Når innholdet blir skriftlig gir dette mange fordeler, som at ord fra intervjuet kan søkes på..

Motta hjelp til transkribering

Det å transkribere er lettere sagt enn gjort. Det krever ofte mye tålmodighet og et godt øre for å få innholdet overført fra lydfil til skriftlig form. Dette er spesielt aktuelt når det er snakk om en lang lydfil der flere snakker.

Din Transkribent hjelper deg med transkripsjon av både korte og lange lydklipp du har gjort med opptaker på iPhone eller andre enheter. Vi sikrer optimal kvalitet. Kontakt oss i dag for mer informasjon!