Opptaker med mikrofon

Når du skal ta opp en samtale lønner det seg alltid å velge en opptaker med mikrofon. Selv om mobilen har blitt et lett og tilgjengelig alternativ, vil den neppe gi en like god kvalitet og lydopplevelse som diktafoner.

Diktafoner kan kobles til mikrofonen og annet utstyrt. Dette er svært praktisk om du skal gjøre opptak av en samtale, et intervju eller lage podcast. I tillegg får du muligheten til å bruke et mikrofonstativ, noe som gir solide opptak, jevnt volum og mindre påvirkninger utpust og harde konsonanter.

Hvis du er på utkikk etter en opptaker med mikrofon, skal det ikke stå på valgmuligheter. Markedet florerer av gode opptakere med ulik funksjonalitet og i forskjellige prisklasser. Det kan være vanskelig å vite nøyaktig hva du bør se etter, og vi skal derfor hjelpe deg i gang.

Opptaker med mikrofon

1. Lydkvalitet

Mange forbinder diktafoner med dårlig lydkvalitet, men dette er langt fra sannheten. Før i tiden var lyden uforutsigbar og gjerne skurrende. Med moderne teknologi har imidlertid diktafoner blitt den aller beste metoden å fange opp lyd på.

Det kan naturligvis være vanskelig å tippe seg frem til hvilken modell som gir best lydkvalitet. Men dersom du kjøper en moderne digital opptaker, kan du nærmest være garantert at lyden er av høy kvalitet. Likevel skader det ikke å ta en titt på anmeldelser fra tidligere kunder.

Ekstra funksjoner på opptaker med mikrofon

2. Ekstra funksjoner

Diktafonens funksjoner er ofte det som skiller de dyre modellene fra de billige. Noen kommer med flere smarte funksjonaliteter som skaper behagelige lydopplevelser. Dette kan for eksempel være støydemper, retningsstyrt opptak, stereo eller mono-modus.

Hvis du skal bruke diktafonen til podcast eller profesjonelle intervjuer, vil du spare deg selv mye tid på å investere i slike funksjoner. Det tar tid å redigere en lydfil, særlig dersom den er preget av reflekterende lyd, clipping og bakgrunnsstøy.

Personer som jobber med transkribering av lydopptak fra opptaker med mikrofon

3. Formål

Tenk gjennom hva du skal bruke stemmeopptakeren til. Hvis du for eksempel kun skal gjøre korte intervjuer eller lage påminnelser i løpet av dagen, har du ikke like mye bruk for lang batteritid som hvis du skal ta opp forelesninger. Det samme gjelder minne og lagringskapasitet.

Hvis du planlegger å bruke diktafonen på farten, kan det gjerne lønne seg å velge en kompakt og nett modell. Dette er også smart hvis du skal gjøre intervjuer på gaten eller er avhengig av å holde modellen i hånden.

I forelesninger er det heller ikke alltid plass til ekstra mye og stort utstyr. Men her er du gjerne heller ikke like avhengig av lang batteritid og flere timers minne. Hvis du kan dra hjem og tømme minnekortet når dagen er omme, er ikke minnekapasiteten like viktig.

Diktafoner – opptaker med mikrofon

4. Ekstra utstyr

De aller fleste opptakere med mikrofon er fleksible og kan kobles til en rekke utstyr. Her snakker vi om selve mikrofonen, men også vindhetter og mikrofonstativ. Før du går til innkjøp må du tenke gjennom hvilket utstyr du har behov for, og sørge for at du finner en modell som er kompatibel med det aktuelle utstyret.

En vindhette er alltid å anbefale, selv om du ikke skal gjøre intervjuer utendørs. Vibrasjoner i luften og et plutselig lufttrykk kan skape forstyrrelser, og det kan gjerne være små faktorer som harde innpust og utpust som påvirker lyden mest.

Svart diktafon

Når trenger jeg en opptaker med mikrofon?

En god opptaker med mikrofon egner seg for publisering, profesjonelle intervjuer, rettssaker, avhør og til generelle opptak av lyd. De moderne diktafonene lagrer lydfiler i et MP3-format, som enkelt kan importeres til desktop for etterbehandling og finjustering.

Vi anbefaler alltid at du benytter en profesjonell diktafon når du skal gjøre taleopptak. Med mindre opptaket kun skal brukes til personlige påminnelser eller huskelister, vil ikke en smarttelefon kunne gi den lydkvaliteten du trenger til profesjonelt bruk.

Heldigvis finnes det mange gode alternativer på markedet i ulike prisklasser. Det viktigste er at du velger en opptaker med mikrofon som egner seg til formålet ditt. Tenk gjennom hvor ofte opptakeren skal brukes og hva du skal bruke den til. Da blir det lettere å prioritere ulike egenskaper og funksjoner.

Lydopptak fra opptaker med mikrofon gjøres om til tekst

Vi hjelper deg med transkribering

Har du et lydopptak som skal oversettes til en tekstfil? Da kan vi hjelpe deg. God transkribering av høy kvalitet er en kunst. Oppgaven må gjennomføres med opptakets kontekst og formål i bakhodet.

I noen tilfeller skal lydopptaket transkriberes ord for ord, andre ganger lønner det seg å fokusere på flyt og formidling av innhold. Uansett om du har et opptak fra et intervju, en rettssak, et avhør eller en forelesning, kan våre dyktige transkribenter hjelpe deg. Ta kontakt med oss i dag for råd!