Opptaker

Med en opptaker kan du enkelt og effektivt spille inn lyd, enten det er musikk, et intervju, en forelesning eller noe annet. Det finnes mange ulike typer lydopptakere som kan brukes, og de fleste har allerede opptaksmuligheter på mobil eller PC.

Vi skal her se nærmere på hva en opptaker er, hva slags alternativer som finnes, og hvordan du får lydklipp av god kvalitet. Finn også ut hvordan du kan gjøre om lyd til tekst ved behov.

Hva er en opptaker?

Hva er en opptaker for lyd?

En opptaker for lyd kan være alt fra en mobiltelefon eller et nettbrett, til en PC eller en god, gammeldags diktafon. Før i tiden bruke man gjerne egne opptaksenheter som var designet for nettopp innspilling av lyd. I dag er det som regel like greit å spille inn lyd med mobilen.

Det lydopptakere har til felles, er at lyden fra omgivelsene spilles inn og lagres. På den måten kan man lytte til lyden når man ønsker det, i etterkant.

Opptaker på PC

Opptaker på iPhone og andre mobiler

Dersom du har behov for en opptaker til å spille inn lyd, er sjansen stor for at du allerede har en velegnet opptaksenhet innen rekkevidde. Har du for eksempel en iPhone, kan du ved hjelp av appen Taleopptak spille inn lyd fra omgivelsene.

Appen Taleopptak finnes også på enheter som Mac (både iMac og MacBook Pro/Air). Du finner den til og med på iPad. Foruten denne appen, kan du laste ned et bredt utvalg av apper som fungerer som en opptaker.

Også Windows, Android og lignende operativsystemer har enheter med opptaker ferdig installert. Disse enhetene lar deg også laste ned eksterne apper som kan brukes når du skal spille inn lyd.

Personer som samarbeider om å spille inn lyd med opptaker

Tips for bedre kvalitet på lyd med opptaker

Selv om de fleste har en opptaker lett tilgjengelig, er det ikke nødvendigvis så lett å lage et lydklipp av god kvalitet. Det er mange som irriterer seg over dårlig lydkvalitet i etterkant av innspilling. Dette kan gjøre det vanskelig å tolke hva som blir sagt i klippet.

Heldigvis er det nokså lett å begrense sjansen for at lydkvaliteten skal bli dårlig. Les gjerne gjennom våre beste tips for god lydkvalitet på opptak av samtaler. Oppsummert kan vi si at du bør:

 

  • Ha opptaker i en gunstig avstand fra personene som snakker (ca. 0,5 meter avhengig av lydstyrke)
  • Unngå å spille inn lyd i områder med mye støy og bråk
  • Unngå at personene i klippet prater i munnen på hverandre
  • Spille inn lyden i et rom med god akustikk (unngå ekkofylte rom etc.)
Få god lydkvalitet med opptaker

Lyd fra opptaker kan transkriberes

Når du har spilt inn lyd med en opptaker, har du innholdet lett tilgjengelig i lydformat. Det kan imidlertid være vanskelig å bearbeide innholdet når det er i form av lyd – særlig om klippet varer lenge. Da må du kanskje spole mye for å finne det du leter etter.

Skal du for eksempel bruke lyd fra opptaker i forbindelse med forskning (om du har gjort et kvalitativt intervju), er det utfordrende å analysere innholdet.

Og skal du dele innholdet på nett, kan det også lønne seg å ha innholdet fra opptaker i skriftlig form. Da kan folk finne innholdet når de gjør søk i Google og de andre populære søkemotorene.

Så, hva er løsningen? Jo, transkribering! Ved å transkribere et lydklipp fra en opptaker, kan du få innholdet i tekstformat. Det å transkribere en lydfil innebærer som regel at man må høre gjennom klippet og skrive ned det som sies. Dette kan naturligvis være tidkrevende.

Få hjelp med å transkribere lyd fra opptaker

Motta hjelp med å transkribere

En opptaker er en enhet som brukes til å spille inn lyd. Dette kan for eksempel være en diktafon, mobiltelefon eller andre enheter. Ved å spille inn lyden kan du fordype deg i innholdet i etterkant. Praktisk og greit!

Det er imidlertid enda enklere å analysere, dele og få glede av innholdet hvis du også har det i skriftlig form. Dette er grunnen til at mange velger å transkribere lydklipp fra opptaker. Om du synes dette er tidkrevende eller kjedelig, kan Din Transkribent hjelpe deg.

Kontakt oss i dag, og motta ferdig transkribert tekst på 1, 2, 3!