Stemmeopptak på nettet 

Ønsker du å ta opp en samtale? Da finnes det mange verktøy der ute som kan være til hjelp. Blant disse kan vi nevne stemmeopptak på nett. Denne løsningen er praktisk dersom du ikke kan eller ønsker å installere opptaksverktøy lokalt på maskinen din. 

La oss se nærmere på nettbaserte stemmeopptak! 

Mann ser etter svar: Hva er journalføring?

Hva er stemmeopptak?  

En stemmeopptaker kan være svært nyttig dersom du trenger å ta opp lyd. Tidligere ble klassiske opptakere ofte brukt, men nå har det blitt vanligere å bruke andre alternativer som apper eller nettbasert innspinning.   

Likevel er det mange som fortsatt ønsker å bruke en tradisjonell stemmeopptaker, spesielt for møter eller intervjuer.  

Hva er god journalføring i praksis?

Fordeler ved å bruke en stemmeopptaker på nett 

Det å bruke en stemmeopptaker på nett kan by på mange fordeler sammenlignet med tradisjonelle båndopptakere. Først og fremst er det billigere, siden du ikke trenger å gå til innkjøp av en fysisk lydopptaker. Du kan spille inn lyd med enheten du har, enten det er en PC eller mobil.  

En annen fordel er at nettbaserte stemmeopptakere er veldig enkle å ta i bruk. Samtidig kan de ofte kan by på en rekke funksjoner som du ikke får med tradisjonelle opptakere.  

Sammenligner vi en stemmeopptaker på nett med programvare for innspilling av lyd, finnes det også fordeler. Begge er digitale og gode alternativer, men med en nettbasert variant slipper du programvare som tar plass på enheten din.  

Stemmeopptakene kan gjerne lagres i en sky, slik at du kan spille inn lyd selv med begrenset lagringsplass lokalt på enheten. 

Mann som jobber med transkribering og journalføring

Finnes det noen ulemper ved stemmeopptakere på nettet? 

Dersom vi skal nevne en ulempe ved å ta stemmeopptak på nettet, må det være lydkvaliteten. Denne er ikke alltid like god, avhengig av hvilken tjeneste du benytter. Med en dedikert lydopptaker (for eksempel en diktafon), vil lydkvaliteten ofte bli hakket bedre.  

Dette er verdt å ha i bakhodet dersom du skal spille inn et viktig forskningsintervju eller lignende. Skal du bruke en nettbasert løsning, bør du i hvert fall forsikre deg om at lyden blir best mulig. Unngå for eksempel å plassere enheten for langt unna den som snakker. 

Mann jobber med journalføring

Kan en diktafon være bedre enn stemmeopptak på nettet? 

Potensielt – ja. Men dette vil naturligvis avhenge av modell og spesifikasjoner. Velger du blant de beste diktafonene på markedet, kan du forvente svært god lyd.  

En diktafon er en liten enhet som gjør det mulig å ta opp lyd fra omgivelsene rundt deg. Den er vanligvis på størrelse med en mobiltelefon, og er utformet for at det skal være enkelt å ta lydopptak.   

Det har en innebygd mikrofon og høyttaler i enheten, slik at du kan lytte til opptakene dine etter at du har gjort dem. Dette er praktisk for mange formål, for eksempel i forbindelse med intervjuer eller foredrag.  

Men hvorvidt du bør investere i en diktafon, avhenger litt av kvalitetskrav og budsjett. I de fleste tilfeller vil det nok være tilstrekkelig med stemmeopptak på nett! 

Lege på jobb: Disse reglene gjelder ved journalføring

Tjenester for stemmeopptak på nett 

Dersom du skal spille inn stemmeopptak på nett, finnes det flere gode verktøy å velge mellom. Eksempelvis kan vi nevne Online Voice Recorder, som er en populær online stemmeopptaker. Her kan du gratis ta opp lyd uten å måtte laste ned programvare.   

Husk at det også går an å laste ned apper til mobil, nettbrett og PC. Det finnes mange gode alternativer for både Windows, Mac og andre operativsystemer. 

Sjekkliste: Hva inkluderes i journalføring?

Vær obs på reglene når du gjør online stemmeopptak! 

Enten du skal gjøre et stemmeopptak på nettet, med programvare eller diktafoner, er det viktig å være bevisst på reglene. Et lydopptak av en samtale innebærer nemlig registrering og lagring av personopplysninger. Dette gjelder uansett hva slags lydopptak som gjøres, dersom en person prater.  

Å ta opp en samtale man selv ikke er del i, er som hovedregel ulovlig om partene ikke har gitt sitt samtykke. Hvis du skal ta lydopptak av en samtale, burde du sjekke opp i regelverket før du går i gang. Be helst om samtykke før du fortsetter, for å være på den sikre siden. 

4 personer diskuterer beste taleopptak-app

Har du gjort nettbaserte stemmeopptak? Transkriber innholdet! 

Etter at du har tatt opp en samtale, sitter du igjen med et lydopptak. Det er mye verdifull informasjon i lydfilen, og du har alt tilgjengelig. Likevel kan det være vanskelig å jobbe med materialet.   

Dersom du leter etter informasjon i lydklippet må du kanskje spole frem og tilbake for å finne det du trenger. Derfor er det lurt å transkribere lydopptaket. En transkripsjon vil si å gjøre om lydopptaket til tekst. Da kan du lettere søke opp og finne frem i materialet i etterkant.   

Transkribering kan dog være tidkrevende arbeid. Ta høyde for dette dersom du for eksempel spiller inn lyd av en rettssak eller et intervju til en master. Her har du gjerne strenge tidsrammer å forholde deg til. 

Motta hjelp med transkribering og journalføring

Få hjelp med transkribering av stemmeopptak 

Det å ta stemmeopptak på nettet kan være praktisk, økonomisk og enkelt. Enten du har spilt inn lyd med en diktafon, app eller nettleser, har du kanskje behov for en skriftlig versjon av innholdet.  

Dersom du ønsker hjelp med dette, kan Din Transkribent hjelpe deg! Vi har dyktige og erfarne transkribenter som jobber med lyd-til-tekst-arbeid på daglig basis. La oss transkribere innholdet for deg, slik at du kan føle deg trygg på korrekt gjengivelse.  

Vi hører fra deg!