Stemmeopptaker

En stemmeopptaker har tradisjonelt sett vært et nyttig verktøy når man har behov for å spille inn lyd. I dag har klassiske opptakere i stor grad blitt byttet ut med alternativer som er både billigere og lettere tilgjengelig. Ja, som apper eller nettbasert innspilling.

Det er likevel mange som ønsker å ta i bruk en tradisjonell stemmeopptaker når lyd skal spilles inn, for eksempel i forbindelse med møter eller intervjuer. En opptaker som dette kan nemlig ha flere nyttige funksjoner som du ikke får tilgang på i de fleste gratis-apper. 

Hva er en stemmeopptaker?

Hva er en stemmeopptaker?

En stemmeopptaker eller diktafon er en enhet som lar deg spille inn lyd fra omgivelsene, og er typisk på størrelse med en mobiltelefon. Enheten er spesialdesignet for nettopp lydopptak, og har en innebygget mikrofon og høyttaler.

Stemmeopptakeren har vanligvis en viss lagringsplass, og denne ligger stort sett på omkring 10 GB eller mindre. Dette varierer naturlig nok mye fra modell til modell.

Enheten kan som regel også kobles til en PC, for eksempel via USB, for videre behandling eller deling av lydfilen.

Tre personer bruker en stemmeopptaker på nett

Hvilke funksjoner bør en stemmeopptaker ha?

Det finnes mange stemmeopptakere på markedet, og disse kan ha et bredt spekter av funksjoner. I sin enkleste form skal enheten kunne spille inn lyd, men ofte får man også mulighet til å legge opptaket inn i en kalender eller lignende.

Dette er noen av funksjonene som ofte er å finne på en stemmeopptaker:

  • Start
  • Stopp
  • Slett
  • Lagringsmuligheter
  • Kalender
  • Spol frem/tilbake

Enkelte stemmeopptakere kan også by på mer avanserte funksjoner, og lar deg for eksempel redigere og klippe lydfilen.

En stemmeopptaker kan være nyttig under et møte

Når har du bruk for en diktafon?

En diktafon eller stemmeopptaker er et supert verktøy når du vil slippe å gjøre notater – for eksempel under foredrag, møter, intervjuer eller konferanser. Du kan se på opptakeren som en digital notatblokk, siden du kan gå tilbake og lytte til klippet i etterkant.

Stemmeopptakere brukes flittig både under avhør, rettssaker og forskningsintervjuer. Kanskje du skal utføre et intervju i sammenheng med en bachelor- eller masteroppgave? Da er det nyttig å kunne spille inn lyden, slik at all viktig informasjon kommer med.

Det å ta notater manuelt med penn og papir kan være tidkrevende og tungvint, og gjør det vanskelig å være 100 % til stede. Når du spiller inn lyden trenger du ikke å bekymre deg for at du skal glemme å notere viktig informasjon.

En dame som løper til et møte har med seg stemmeopptaker i vesken

Moderne alternativer til stemmeopptakere

Selv om en stemmeopptaker kan være kjekk å ha, er det ingen hemmelighet at utstyr som dette kan koste en del penger. Heldigvis finnes det mange gratis og langt lettere tilgjengelige alternativer til diktafoner.

Har du en smarttelefon, er sannsynligheten stor for at du allerede har en stemmeopptaker. På iPhone finner du for eksempel Taleopptak – en app som lar deg spille inn lyd med et enkelt tastetrykk. Du finner også utallige tredjeparts-apper i de fleste app-butikker.

Noen apper koster penger, men det finnes også veldig mange gratis alternativer. Den nevnte Taleopptak-appen på iPhone er gratis, og det koster heller ingenting å bruke den. Det kan også nevnes at du kan finne mange online stemmeopptakere i nettleseren.

Liste over alternativer til en stemmeopptaker

Etterbehandling og analyse av lydklipp fra stemmeopptakere

Enten du har brukt en tradisjonell stemmeopptaker i form av en diktafon, eller en moderne app-løsning, kan du enkelt etterbehandle lydklippet. I forbindelse med avhør, rettssaker eller intervjuer, vil man gjerne ha lydklippet skriftlig.

Prosessen med å overføre innholdet fra muntlig til skriftlig form kalles gjerne for transkripsjon. Og det finnes mange grunner til at transkribering er nyttig. Her er noen av fordelene ved å ha innholdet i tekstformat:

 

  • Mulig å søke på stikkord og fraser
  • Analyse og koding av spesifikke ord kan utføres
  • Innholdet er mer SEO-vennlig å publisere på nett
  • Enklere å dele innhold (f.eks. på e-post)
Blyant til transkribering: Vi kan transkribere lydklipp fra stemmeopptaker

Motta hjelp med transkripsjon

En stemmeopptaker eller en diktafon er en enhet du kan bruke til å spille inn lyd. Lydopptak kan også gjøres med app eller på nett, noe som kanskje er enda enklere (og billigere).

Dersom du har en lydfil som du ønsker å ha i skriftform, er transkribering løsningen. Mange synes imidlertid at transkribering tar lang tid, og noen ganger er det vanskelig å tolke hva som blir sagt. Da er det fint å kunne få hjelp av proffe og erfarne transkribenter!

Din Transkribent hjelper deg gjerne med transkriberingsjobben. Får du hjelp av oss, kan du være sikker på at kvaliteten blir topp og at leveringstiden er kort.

Kontakt oss i dag for ekspresshjelp!