Ta opp lyd fra nettet 

Det finnes utallige måter å ta lydopptak på og ting å ta lydopptak av. Kanskje er det noe på nett som du vil ha et eget lydopptak av, for å enklere finne det frem og ta det med deg videre?  

Det er et enormt utvalg av lydinnhold tilgjengelig på nettet. Enten det er musikk, podkaster, foredrag eller lydbøker. Det kan være mange ganger det er ønsket å fange opp og beholde dem for senere lytting. Med riktig tilnærming og verktøy, er det mulig å ta opp lyd fra nettet på en enkel og praktisk måte. 

Lydfil til tekst manuelt

Hva trengs?  

Det første du trenger er en god lydopptaker. Enten det er en datamaskin, smarttelefon eller nettbrett, er det viktig å ha et verktøy som kan ta opp lyd av god kvalitet. Sørg for å sjekke at enheten din har en funksjon for lydopptak, eller last ned en pålitelig lydopptaksapp fra appbutikken. Vi har skrevet om dette tidligere på bloggen vår.  

Når du har den rette enheten, er neste steg å finne kilden til lyden du vil ta opp. Dette kan være en nettside som strømmer musikk eller en podkast-plattform som tilbyr innholdet du ønsker å ta opp. Åpne nettleseren din, og gå til den aktuelle nettsiden, eller bruk appen for å få tilgang til lydkilden. 

Deretter er det bare å begynne å ta opp lyden. Start lydopptakeren på enheten din, og sørg for å plassere mikrofonen nær høyttalerne eller hodetelefonene dine. Slik fanger du opp lyden så klart og tydelig som mulig.  

Du kan også koble enheten din til en ekstern mikrofon for bedre lydkvalitet, hvis du har dette tilgjengelig. Vær oppmerksom på at du bør bruke hodetelefoner for å unngå støy og uønskede lyder under opptaket. Selv små lyder kan påvirke et lydopptak.  

lydopptak pc og mobil

Pass på rettighetene til rettighetshaver 

Du må imidlertid være bevisst på at du er inne på et lovregulert område. Å ta lydopptak av innhold på nett kan være ulovlig. Det er opphavsretter og immaterielle rettigheter som skal beskytte lydinnholdet som ligger ute på nettsteder, strømmetjenester, podkaster og lignende plattformer.  

Dette er for å beskytte skaperne av lydinnholdet og for å sikre en rettferdig bruk av deres arbeid. Opptak av slikt innhold kan føre til krenkelse av opphavsretten, dersom det foregår uten tillatelse av rettighetshaverne.  

Det kan imidlertid være tilfeller der opptak er tillatt. Det kan gjelde offentlige taler, opplæringsmateriell eller innhold som har lisenser som tillater opptak og deling av dette. Det er imidlertid viktig å lese vilkårene og betingelsene for bruk av lydinnholdet før du gjør opptak.  

Dersom du er usikker, anbefales det å alltid innhente tillatelse fra rettighetshaverne før du tar opptak.  

Lydopptak

Motta hjelp til transkribering! 

Etter å ha tatt hensyn til opphavsrettighetene, kan du fritt nyte lydinnholdet ditt. Da kan du glede deg over lydopptaket fra nettet når som helst. Du kan lytte til det på enheten din, eller overføre det til andre enheter for avspilling. 

Om du ønsker lydopptaket i tekstform, kan vi hjelpe deg med dette. Vårt team av dyktige transkribenter står klare til å transkribere ditt lydopptak fra nettet. Ta kontakt med oss i dag for et tilbud!