Ta opp lyd på iPhone

Lyd er noe som tilsynelatende alltid har fascinert folk. Derfor er heller ikke det å ta opp lyd et nytt konsept. Dette er faktisk noe man har drevet med i flere titalls år allerede. I de senere år har det blitt vanlig å ta opp lyd på iPhone og andre mobiltelefoner.

Det har vært mye utvikling på feltet gjennom tidene, og det er faktisk mulig å finne lydopptak fra midten av 1800-tallet. Dette var et lydopptak som ble gjort før fonografens tid, et apparat som først ble utviklet på slutten av 1800-tallet.

Over 200 år senere er man naturligvis ikke avhengig av en fonograf for å ta opp lyd. I dag kan man bruke nesten hvilken som helst elektronisk enhet. Finn ut hvordan du kan ta opp lyd med iPhone!

Hva er en iPhone? Ta opp lyd med Taleopptak

Hva er en iPhone?

I dag vet de fleste hva en iPhone er, særlig om man er en del av Generasjon X, Y eller Z. Disse generasjonene har vært vitne til utviklingen av mobiltelefonen, eller har vokst opp med at teknologi er en naturlig del av hverdagen.

Men for ordens skyld: iPhone er en smarttelefon utviklet av Apple. Det er med andre ord en mobiltelefon, men den brukes til mye mer enn bare å kommunisere med folk. Du kan også surfe på nett eller ta opp lyd!

Ta opp lyd på iPhone med appen Taleopptak

iPhone har en egen taleopptaker

Når man kjøper en smarttelefon, er det helt vanlig at den inneholder noen apper allerede. Dette er nedlastninger som har blitt gjort på fabrikken før enheten ble sendt ut til leverandørene.

Blant disse forhåndsinnlagte appene finner man en egen taleopptaker. Navnet på denne appen kan variere med utgangspunkt i hvilken smarttelefon du har kjøpt, men på iPhone kalles appen ganske enkelt for «Taleopptak». Denne kan også brukes på Mac.

Ta opp lyd på iPhone eller Mac

Slik bruker du iPhone sin taleopptaker

iPhonen inneholder allerede alt du trenger for å gjøre et opptak, så dette er en veldig enkel prosess.

Aller først må du åpne Taleopptak-appen. Dette kan du gjøre manuelt, men du kan også be Siri om å gjøre det for deg. Siri er iPhone sin virtuelle assistent som du kan styre ved å bruke din egen stemme.

Når Taleopptak-appen åpner seg på skjermen din, så vil du få øye på en rød knapp. Den er plassert i senter et stykke ned på skjermen. Det er denne knappen du må trykke på for å starte opptaket. Når du er ferdig å ta opp lyd, så trykker du på den samme knappen for å stoppe opptaket.

Når du stopper opptaket lagres det i filene dine automatisk. I tillegg fungerer det slik at du kan få tilgang på alle Apple-enhetene dine om du er innlogget med den samme Apple-ID-en på de forskjellige enhetene. Du må i så fall passe på å være pålogget når du gjør opptaket!  

Ta opp lyd på iPhone – illustrert med CD og note

Taleopptak-appen kan også redigere

Taleopptak-appen på iPhone kan også brukes til å redigere opptaket ditt.

Vi vil imidlertid understreke at dette kun gjelder svært enkle redigeringsprosesser. Du kan både klippe i opptaket og slette deler av det.

Etterarbeid av lydopptak inkluderer også transkribering. Dette går ut på å gjøre lyd om til tekst, noe som er nyttig enten det er snakk om et intervju eller en forelesning. En transkribert tekst er søkbar og SEO-vennlig, noe lydklippet ikke er.

Transkribering er tidkrevende, men Din Transkribent kan gjøre jobben for deg. Vi tilbyr markedets beste pris på transkribering: Betal kun 1 500 kroner per lydtime som skal transkriberes, og motta teksten på 1, 2, 3!