Ta opptak av samtaler

Skal du gjøre et intervju, lage podcast eller kanskje sitte gjennom lange forelesninger? Da lønner det seg å gjøre et opptak av samtalen. Det finnes mange moderne digitale lydopptakere som gjør det enkelt å spille inn lyd.

Enten du trenger opptak til direkte publikasjon, intervjumateriale eller bare ønsker å huske ting gjennom dagen – er et lydopptak enkelt og lettvint. Vi skal nå se nærmere på hva de beste hjelpemidlene er, samt hva lovverket sier om opptak av samtaler. Vi gir deg også noen gode tips for å oppnå de beste resultatene!

Mikrofon for opptak av samtale

Hvordan ta opptak av samtaler?

Før i tiden trengte vi spesielle hjelpemidler for å gjøre opptak av samtaler. Diktafoner ble brukt i rettssaker, på intervjuer og til generelle opptak av lyd. I dag har teknologien heldigvis utviklet seg, og nå er det mulig å gjøre opptak med mobiltelefon og datamaskin.

Selv om mobiltelefonen er et enkelt og tilgjengelig alternativ, brukes diktafon fortsatt i profesjonelle settinger. Dette skyldes at du får et langt klarere lydbilde, støyreduksjon og bedre kvalitet på opptaket.

Til hverdagslige opptak og mindre oppgaver, kan en smarttelefon likevel gjøre susen. Men være obs på at lydkvaliteten ikke blir like god som med et profesjonelt hjelpemiddel. Vi ser nærmere på hvordan du gjør opptak av samtaler med mobile enheter.

Forstørrelsesglass brukes for å se nærmere på lydopptak av samtaler

Lydopptak med iPhone

Ønsker du å ta et lydopptak med iPhone? Dette er lekende lett, da det finnes en egen app beregnet på formålet. Denne er fabrikk-klar på telefonen din.

 

  1. Lokaliser Taleopptak-applikasjonen og åpne den manuelt, eller ved hjelp av Siri.
  2. Du vil se et symbol som lar deg starte og avslutte opptaket.
  3. Når opptaket avsluttes blir det automatisk lagret. Du har ikke muligheten til å pause underveis. Opptaket blir lagret som plasseringen din, dersom du har nåværende posisjon påskrudd.
Lydopptak app fra Apple

Lydopptak med Android

Lydopptak med Android er også enkelt å sette i gang med. Det finnes mange flotte apper som kan lastes ned direkte i Play Store.

  1. Gå til Google Play store og last ned en taleopptak-applikasjon. «Lydopptaker» er gratis og er en stemmeopptaker som er designet for Android.
  2. Du får tre symboler: Start, pause og stopp.
  3. Når du er klar til å lagre lydopptaket kan du også laste det opp eller dele det med andre plattformer.

 

Lydopptaker for opptak av samtaler

Lydopptak med Samsung

Dersom du har en enhet fra Samsung, er det veldig enkelt å spille inn lyd. Her er fremgangsmåten:

  1. Gå til Google Play store og last ned Samsung Voice Recorder.
  2. Du får tre symboler: Start, pause og stopp.
  3. Du kan bruke modusen «Voice Memo» dersom du vil konvertere lyden til tekst etter endt opptak.
Lydopptaker for opptak av samtaler

Hvorfor bruke diktafon?

Selv om det er mulig å gjøre et lydopptak på smarttelefoner, vil du aldri få den samme funksjonaliteten og kvaliteten som en diktafon kan gi deg. Android-smarttelefoner har ifølge noen langt bedre funksjonalitet enn iOS telefonene, men kan likevel ikke måle seg med en diktafon.

Med diktafon får du såpass god lydkvalitet at du kan bruke opptaket til stream eller podcast. Du kan isolere bakgrunnsstøy slik at du kan gjøre opptak uansett omstendigheter. Skal du ta opp en samtale på fly eller i annen transport, er denne funksjonen uunnværlig.

Til slutt har diktafoner langt bedre batteritid og lagringsplass, sammenlignet med smarttelefoner. Det er ingen hemmelighet at smarttelefoner ikke er kjent for sin lange batteritid, og skal du gjøre lengre opptak trenger du derfor en diktafon. Disse kan også kobles til mikrofoner og annet utstyr for ekstra god lydkvalitet.

Lydopptak av samtaler på PC og mobil

Slik sikrer du god lyd på lydopptak

Uansett hvor profesjonell lydopptakeren er, må du bruke den rett for å sikre gode resultater. Mange faktorer kan spille inn og det skal ikke mange feiltrinn til før lyden høres hul ut eller reflekterer på veggen.

Her er våre beste tips til å sikre bedre lydkvalitet på opptakene dine – uavhengig av formål.

Dame tar opptak av samtaler med PC

1. Vindhette

Skal du gjøre opptak utendørs? Selv om det tilsynelatende virker vindstille, skal det ikke mye til før vind og bevegende luft forårsaker en «puffende» lyd på opptaket. Vi anbefaler derfor at du benytter deg av en vindhette som forhindrer hard luft.

Denne hetten kan også benyttes innendørs. Som nevnt skal det ikke mye til! Konsonanter som P, B, P og utpust på H kan skape merkbare forstyrrelser. Vindhetten reduserer og demper dette.

Mann tar opptak av samtaler

2. Tenk på plasseringen

Det sier seg gjerne selv at du bør sitte nærme mikrofonen. Likevel er dette en feil vi ser gang på gang.

Når du sitter langt vekke fra mikrofonen blir det vanskelig å tyde lyden, samtidig som det skaper forstyrrelser i lydnivået etter hvert som du beveger deg og endrer sittestilling.

Opptak av samtaler med PC

3. Tenk på omgivelsene

Et av de viktigste punktene er å velge et sted som er lyddempet. Selv om ikke alle har et lydisolert studio tilgjengelig, finnes det flere måter å dempe reflekterende elementer i rommet på.

Skal du gjøre opptak hjemme, lønner det seg å velge et rom med mye møbler og teppe på gulvet. Stopp demper lydreflektorer, og det samme gjør store klesskap. En bil er også et ypperlig sted for lydopptak, så lenge du finner rolige omgivelser uten for mye trafikk.

Utstyr for opptak av samtaler

4. Utstyr og funksjoner

For lengre opptak gjør du lurt i å gå til innkjøp av et mikrofonstativ. Da reduserer du forstyrrelser fra håndbevegelser og vibrasjoner i bordet. 

Hvis du skal gjøre et opptak av flere personer, bør du vurdere en retningsstyrt mikrofon. Da vil mikronen kun fokusere på lyden, noe som gjør det lettere å redigere opptaket senere. I tillegg reduserer du sidelyd og romlyd.

Lydopptak av samtaler

Har du lov å ta opp en samtale?

I noen tilfeller er det straffbart å gjøre et lydopptak, mens andre ganger skjer det i overensstemmelse med regelverket. Samtalen som blir tatt opp kan regnes som personopplysninger, grunnet innholdet i samtalen.

Språklige evner, informasjon om sinnsstemning og hvordan stemmen høres ut er informasjon som kommer frem i et lydopptak. Dette regnes som personopplysninger, selv om vi i dag ikke har spesifikke regler knyttet til dette i personvernregelverket.

De tilfellene hvor lydopptak regnes som straffbart, er i situasjoner hvor du gjør opptak av en samtale mellom andre, eller bedriver hemmelig avlytting. Det er altså ulovlig å gjøre et lydopptak av en samtale du ikke aktivt tar del i selv. Ifølge straffeloven er dette forbudt, og vi kan derfor si at opptaket vil være i strid med personvernregelverket.

Det er naturligvis tilfeller hvor lydopptak er lovlig, som for eksempel når du gjør et intervju, sitter i forelesning og får en godkjennelse fra personen som snakker. Samtaler til nødnummer blir også dokumentert, det samme gjelder verdipapirforetak. Som privatperson trenger du ikke bekymre deg, så lenge du ikke gjør et opptak i skjul eller av andre.

Mann jobber med transkripsjon av opptak av samtaler

Profesjonell hjelp til transkribering

Har du et lydopptak og trenger transkribering? Dette er en krevende jobb, både med tanke på tid og ferdighet. Selv om transkribering gjerne høres ut som en enkel oppgave, er det mange som blir overrasket over hvor mye tid og arbeid som ligger bak en god, skriftlig tekstfil.

Transkribering kan være nyttig i flere tilfeller og blir brukt i profesjonelle avhør og rettssaker, så vel som av journalister og i private intervjuer til bachelor- og masteroppgaver. Informasjonen skal formidles avhengig av kontekst og i noen tilfeller skal ikke tekstfilen være oversatt ord for ord.

Trenger du hjelp til transkribering? Da kan vi i Din Transkribent bistå. Våre transkribenter har lang erfaring og vet hva som må formidles basert på type samtale og kontekst. Du blir sikret en tekstfil av høy kvalitet og med god flyt. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat.