Taleopptak

Holder du på med forberedende arbeid til du skal skrive bachelor, master, doktoravhandling eller andre typer skoleoppgaver? Da vil verktøy som taleopptak spare deg for mye hodebry i tiden som kommer.

Taleopptak er noe man kan få bruk i forskjellige situasjoner. Det kan være like praktisk i jobbsammenheng som det er i skolesammenheng. Taleopptaker er et av verktøyene som enhver journalist bør vite hvordan man bruker.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på dette temaet. Hvordan gjør man et taleopptak, og er det en spesifikk taleopptaker som er bedre enn andre enn andre i forbindelse med dette?

Vi skal også gi deg noen nyttige tips, som kan hjelpe deg underveis og i prosessen etterpå!

Tips til taleopptak

Tips til taleopptak

Enten du er en student eller en journalist som skal gjøre et taleopptak, så er det ikke slik at du bare kan slenge taleopptakeren på bordet og sette i gang med intervjuet uten å nevne taleopptakeren med et ord.

Prøv heller å få tillatelse i forkant fra intervjuobjektet om å ta opp intervjuet.

Du bør også sørge for å sjekke at utstyret fungerer som det skal i forkant og gjennomføre intervjuet på et egnet sted.

I et slikt tilfelle vil et egnet sted være et sted uten mye bakgrunnsstøy. Å gjennomføre intervjuet med en trafikkert vei i rushtiden vil for eksempel være et dårlig valg.

Et annet nyttig tips er å snakke tydelig og sakte, samt unngå unødvendige lyder. Dette er noe du bør oppfordre intervjuobjektet til å gjøre også.

Grunnen til det er at det umiddelbart vil føre til bedre kvalitet på taleopptaket, noe som vil gjøre det enklere å transkribere etterpå.

I noen situasjoner kan det hende at du skal intervjue flere personer samtidig, og det er det viktig at dere ikke snakker i munnen på hverandre.

Det vil i så fall føre til at transkriberingsprosessen vil ta lenger tid enn det egentlig trenger. Plasser mikrofonen slik at den tar opp lyden på en god måte.

Opptaker

Slik tar du taleopptak på PC

Har du fått i oppgave å gjøre et taleopptak, men er litt usikker på hvor du skal få tak i utstyret du trenger? Om du leser denne artikkelen i nettleseren på en datamaskin, så har du faktisk alt du trenger rett foran nesen din.

I dag produseres alle datamaskiner med en innebygd mikrofon. I tillegg fungerer det slik at mange datamaskiner har apper som har blitt lastet ned på fabrikken.

Enten du har datamaskin fra Windows eller Apple, så er sjansen for at du finner en en taleopptaker-app blant disse appene veldig stor.

Men hvordan tar man egentlig et taleopptak på PC eller Mac? Uansett hvilket merke som står på enheten din, så er fremgangsmåten veldig lik.

Men appen på Mac kalles «Taleopptak», så er det «Windows Voice Recorder» du skal lete etter dersom du har en vanlig PC.

Når du har funnet appen, så trykker du på det aktuelle ikonet. Det vil få programmet til å åpne seg, og det vil dukke opp en liten firkant på skjermen din.

Deretter er alt det tekniske klart til opptak. Gjør deg klar, trykk på Ta opp-knappen (den er som regel rød) og sett i gang med snakkingen!

Opptaker

Hvilken taleopptaker bør du velge?

I 2021 finnes det forskjellige måter å ta opp lyd på. Som vi så ovenfor er det mulig å ta opp lyd ved hjelp av datamaskinen din, men det er naturligvis ikke alle situasjoner hvor dette er like praktisk.

Et klassisk eksempel her er om du jobber som journalist og skal intervjue noen til en sak.

Før var det veldig vanlig at journalister hadde med seg faktisk lydopptakere. Med det mener vi små (eller store) apparater som var utviklet spesifikt for denne typen oppgaver.

Noen journalister gjør naturligvis det enda, men nå til dags finnes det mange andre alternativer som er like gode.

Det er imidlertid en type taleopptaker som gir den faktiske lydopptakeren hard konkurranse, og det er lydopptaker-appene man kan laste ned på telefonen sin.

Dette kalles gjerne for en diktafon-app, og det er et veldig godt valg, særlig om du har planer om å få lydfilen transkribert i etterkant.

Et kjapt søk på App Store på iPhone eller Google Play på Android vil vise deg at det finnes mange diktafon-apper.

Noen gode eksempler som det kan være en god idé å sjekke ut, er diktafon-appene Taleopptak for iPhone og Taleopptaker for Android.

Taleopptak

Slik transkriberer du opptaket

Det er ikke bare-bare å skulle transkribere et opptak, da dette er detaljarbeid og noe som må håndteres med ytterst forsiktighet. I tillegg stilles det forskjellige krav til hver enkelt transkripsjonsform.

Det finnes altså flere måter å transkribere på, og fremgangsmåten vil variere med utgangspunkt i hvilken form for transkripsjon du skal gjennomføre.

Det å gjøre en verbatim transkripsjon vil altså være annerledes enn det å skulle gjøre en intelligent verbatim transkripsjon.

Mens verbatim transkripsjon handler om å transkribere hver eneste detalj (alt fra ord til ikke-verbal kommunikasjon som for eksempel kremting), så vil en transkribent som benytter seg av intelligent verbatim transkripsjon la være å inkludere den ikke-verbale kommunikasjonen i transkripsjonen.

Få hjelp til transkribering!

Sitter du med en lydfil som du gjerne skulle hatt transkribert? Hos Din Gruppen jobber det erfarne transkribenter som brenner for å hjelpe deg med å få transkribert lydfilene dine.

Transkribentene i Din Gruppen tar på seg oppdrag enten lydfilene som skal transkriberes er korte eller lange.

For oss spiller det heller ingen rolle om du er privatperson eller en del av en større bedrift. Vi ønsker å hjelpe deg uansett hvem du er!

Er du likevel litt usikker på om vi er en god match? Det trenger du ikke bekymre deg for stort lenger, for Din Gruppen tilbyr alle nye kunder 500 ord gratis.

Du får med andre ord sjansen til å teste ut tjenestene våre helt kostnadsfritt, og så kan du vurdere om du vil bestille mer eller ikke!