Test av lydopptakere
Skal du gjennomføre et intervju til en bachelor-oppgave? Eller er det en viktig forelesning du vil ha mulighet til å høre på igjen? Eller skal du kanskje spille inn musikk? Da må du ta opptak av lyden på en eller annen måte.
Lydopptak kan gjøres ved hjelp av ulike verktøy, og markedet oversvømmes av både gode og dårlige alternativer. I dag er det mange som bruker mobilapper til innspilling av lyd. Noen sverger imidlertid fortsatt til fysiske lydopptakere, og mener disse sikrer best lydkvalitet.
Siden det finnes mange innspillingsenheter der ute, har vi her testet et utvalg av lydopptakere for deg. Finn den enheten som passer deg best!
Hvordan velge riktig lydopptaker?
Når du skal investere penger i en dedikert lydopptaker, er det mange ulike faktorer som bør vektlegges. Her er noen av dem:
- Lydkvalitet
- Funksjoner: Støyfjerning, stemmegjenkjenning etc.
- Brukervennlighet
- Innspillingstid og minne
- Pris
PS! Husk på at lydkvaliteten ikke bare avhenger av hvilken lydopptaker du velger. Omgivelsene der du spiller inn lyd har også mye å si. Tenk for eksempel over hvorvidt rommet er lytt, eller om det er mye trafikkstøy eller mennesker som snakker i bakgrunnen.
Høy kvalitet på verktøyet du benytter kan uansett hjelpe deg langt på vei. Enheten kan potensielt gjenkjenne stemmer og redusere bakgrunnsstøyen.
Olympus VN-541PC
Olympus har et par gode alternativer. Og da spesielt Olympus VN-541PC, som er både liten og letthåndterlig. Du kan ha den i veska og ta den frem når du måtte trenge det. Den er derfor perfekt for både forretningsfolk og studenter.
Om lydopptakeren
I tillegg til å operere med en ett-klikks opptaksmulighet, har VN-541PC også noen andre enkle funksjoner som gjør den effektiv og god i bruk. Du kan enkelt spole frem og tilbake, fjerne bakgrunnsstøy og stille inn type opptak.
Modellen har imidlertid bare én mikrofon, hvilket gjør at den ikke fungerer like godt dersom det er en samtale mellom flere personer. Enheten har for øvrig 1570 timer med innspillingstid og et minne på 4 GB, samt 60 timers batteritid.
Konklusjon
Olympus VN-541PC er kanskje best av de rimeligere alternativene som finnes på markedet. Den kan passe for deg som er student, og som ønsker å kunne lytte tilbake på forelesninger.
Kombinasjonen av god funksjonalitet og lydkvalitet, gjør modellen til en av våre favoritter. Med tanke på all funksjonaliteten er den heller ikke spesielt dyr. Prisen ligger på omkring 500 kroner, noe som gjør den til et både rimelig og godt alternativ!
Olympus DM-770
Olympus har også et dyrere alternativ: DM-770. I likhet med Olympus VN-541PC er også denne enheten liten og enkel å håndtere. Den har også et noenlunde likt design. Samtidig skiller den seg ut på enkelte områder.
Om lydopptakeren
DM-770 tilbyr mer lagringsplass enn VN-541PC, og tar opp lyd av svært høy kvalitet. Lagringskapasiteten er dessuten dobbelt så høy, og er på 8 GB. Batteriet har for øvrig en levetid på opptil 35 timer.
Olympus DM-770 har også digital avspilling og rom for 52 timer med digitalt opptak. Enheten legger seg på i underkant av 2 000 kroner, og er dermed ganske mye dyrere enn VN-541PC. Til gjengjeld tar den opp lyd av bedre kvalitet.
Den er også utstyrt med avansert stemmeveiledning som støtter blind-touch-bruk, og du kan stemmeaktivere den. Enheten har to stereomikrofoner som støttes av en rundstrålende mikrofon. Dette gjør at opptaket får et balansert og naturlig resultat.
Med denne modellen kan du se frem til godt lydfokus, og du har mulighet til å velge mellom seks ulike funksjoner. Funksjonene er programmert for å være spesialtilpasset ulike situasjoner, og imøtekommer dine eksakte behov.
Konklusjon
Olympus DM-770 er et godt valg for deg som vektlegger funksjonalitet og kvalitet, og som er mindre opptatt av pris. Denne enheten tilbyr super lydkvalitet, og passer til de fleste formål – inkludert profesjonelle intervjuer.
Zoom H8
Lydopptakeren Zoom H8 er en annen modell som fortjener omtale i testen vår. Dersom du skal gjennomføre et intervju eller har et møte med flere personer, er kanskje dette enheten du burde investere i!
Om lydopptakeren
Zoom H8 kan benyttes sammen med en tilhørende app, noe som gjør den ekstra brukervennlig og funksjonell. I appen kan du eksempelvis velge at du skal spille inn en podcast, og enheten vil da tilrettelegge grensesnittet deretter.
Via appen kan du også legge inn jingler og lydeffekter. Modellen har 13 ulike lydfunksjoner som er inkludert, men du kan også laste ned egne funksjoner ved hjelp av et SD-kort.
Enheten har dessuten en LCD-berøringsskjerm, og oppleves veldig oversiktlig i bruk. Modellen har 128 GB minne og 20 timers batteritid. Prisen er imidlertid stiv: Over 4 500 kroner.
Konklusjon
Zoom H8 er svært funksjonell enten den skal benyttes til innspilling av musikk, podcaster eller opptak av intervju. Prisen er ganske høy, men det er enkelt å rettferdiggjøre prisen når man ser på alle funksjonene lydopptakeren tilbyr.
Du kan også forvente et helt overlegent resultat når det kommer til lydkvalitet. Zoom H8 er perfekt når du skal spille inn lyd av en større gruppe mennesker, og kvaliteten er tipp-topp – hver gang!
Philips SpeechMike
Philips har også noen gode alternativer på markedet. Philips SpeechMike LFH3500 tilbyr et innovativt design og en litt annen løsning enn de andre, og er av de mer avanserte enhetene du kan velge.
Om lydopptakeren
Philips SpeechMike har en integrert bevegelsessensor og en mikrofon med presisjon et musikkstudio verdig! Den har også et innebygd filtrer som kan fjerne eventuell støy.
Enheten leverer svært god lyd og optimaliserer opptaket automatisk. I tillegg har den gode høyttalere som også gir en god lytteopplevelse ved avspilling av lydopptaket. Designet er avlangt og avrundet, og spesialdesginet for å passe og ligge godt i håndflaten.
Knappene er plassert lett tilgjengelig, og enheten oppleves veldig brukervennlig. Den har også en slitesterk skyvebryter eller trykknapp som gjør den enkel å håndtere.
I tillegg til dette, har SpeechMike en funksjon som de andre mangler: Den er utstyrt med en styrekule. Denne gjør det enkelt å navigere mellom ulike funksjoner, og dette kan gjøres mens mikrofonen tar opp.
Philips SpeechMike har imidlertid en prislapp på nærmere 4 000 kroner, og er forholdsvis dyr.
Konklusjon
Philips SpeechMike er veldig anvendelig, og besitter flere egenskaper som gjør at den skiller seg ut fra de andre alternativene vi har sett på. Men den er også dyrere, og kan plasseres i den øvre prisklassen.
Likevel er den et svært godt alternativ hvis du er ute etter noe mer enn kun grunnleggende funksjoner. Denne enheten setter virkelig standarden!
Bevegelsessensoren og den fritthengende mikrofonen gjør at sluttresultatet enheten leverer er på høyde med kvaliteten man kan forvente i et lydstudio. Dette rettferdiggjør kanskje også prisen.
Philips Voice Tracer
Voice Tracer er en annen populær lydopptaker fra Philips, og kan være et godt alternativ når du ønsker en enkel og funksjonell opptaksenhet. Denne enheten er i likhet med de andre alternativene både liten og letthåndterlig.
Om lydopptakeren
Philips Voice Tracer er utstyrt med taleaktiverte funksjoner som gjør at du kan ta håndfritt opptak. Den har et minne på 2 GB, og kan ta opp opptil 22 timer med opptak. I tillegg til dette har den to innebygde stereomikrofoner.
Mikrofonene er spesialdesginet for å sikre stemmeklarhet, og for å redusere den støyen som måtte være i bakgrunnen.
Den automatiske taleaktiverte funksjonen starter automatisk opptaket, og avslutter det igjen etter hvert som du starter eller slutter å snakke. Du kan selvsagt også skru av denne funksjonen, dersom du vil styre opptaket manuelt.
Prisen er i det midtre sjiktet, og ligger på rett under tusenlappen.
Konklusjon
Denne lydopptakeren er forholdsvis rimelig sammenlignet med andre modeller i testen. Likevel leverer enheten særdeles gode resultater med tanke på lydkvalitet. Vi tror denne enheten vil passe perfekt for deg som skal ta opp lyd under forelesninger eller intervjuer.
Voice Tracer kan være midt i blinken for både studenter og andre.
Hvilken lydopptaker er best i test?
I vår test av lydopptakere har vi sett nærmere på en rekke ulike dedikerte lydinnspillingsenheter. Flere av disse er svært gode. Hvilken enhet som passer best for deg, avhenger imidlertid av både budsjett, tekniske ferdigheter og bruksområde.
Det som er sikkert, er at alle disse lydopptakerne er fullgode alternativer. Samtidig er det selvsagt noen ulikheter når det kommer til lydkvalitet. De to dyreste, Zoom H8 og Philips SpeechMike, er testens beste når det kommer til funksjonalitet. Men prisen er også høy.
Disse modellene er derfor gode produkter for deg som har et mer avansert behov. De andre alternativene vi testet gir også gode resultater, men scorer litt lavere på funksjonalitet. Disse er perfekte for deg som ønsker en enkel og budsjettvennlig lydopptaker.
Skal du ta opp intervjuer til masteroppgaven din vil selv de billigste alternativene gjøre jobben på en god måte.
Hva med lydopptak på mobil?
Du kan selvsagt ta opp lyd med mobiltelefonen eller PC-en din også. Lydopptak på iPhone, Android og andre mobiltelefoner er som regel veldig enkelt. Det eneste du trenger å gjøre, er å åpne en lydinnspillingsapp og sette i gang opptaket.
Merk deg likevel at kvaliteten på lydopptaket ikke alltid blir like god som den blir med en dedikert lydopptaker. Husk at god lydkvalitet er viktig dersom du skal tolke eller transkribere lydfilen i etterkant.
Enten du er student, journalist eller næringsdrivende, kan en god lydopptaker gjøre hverdagen litt enklere!
Motta hjelp med transkribering av lydopptak
Enten du har spilt inn lyd med app eller lydopptaker, har du kanskje behov for å få innholdet omgjort til skriftlig form. Prosessen der man omgjør lyd til tekst kalles gjerne for transkribering, og dette er noe vi kan hjelpe deg med.
Vi transkriberer forskningsintervjuer, dikterte journaler, podcaster og mye, mye mer. Du kan føle deg trygg på at gjengivelsen blir korrekt, og at kvaliteten er på topp!